Представят операта „Бастиен и Бастиена" на Моцарт адаптирана за деца в София

Инициативата е част от проекта „Класически бивалици“ за популяризиране на класическото изкуство сред младите у нас

Дебютните за столицата представления на операта „Бастиен и Бастиена" от Моцарт и кантата „Училищният директор“ от Телеман в „детски“ вариант ще се състоят на 27 юни от 19:00 часа. Новаторските постановки ще се представят в зала Биад на ул. „Раковски“ 108. Специално адаптираните за деца едноактни опера и канта са първите представления от проекта за популяризиране на класическото изкуство сред младите в България под наслов „Класически бивалици“.

Основната му цел е представянето на известни класически произведения по интересен и достъпен за младата публика начин. Режисьор на постановките е Христо Симеонов, който е познат с множество успешни реализации на пиеси и опери, като "ЛюбоФна история", “Така правят всички“ и други. В кантатата и операта участват, както утвърдени професионалисти, като диригентът Георги Патриков, така и нови надежди на българската сцена от младежки камерен оркестър MozArt.

„За пръв път представихме адаптацията на „Бастиен и Бастиена“ на детската публика в Плевен преди няколко години. Тогава се убедихме, че постановката неистово забавлява най-малките. Поучихме се от техните реакции и решихме да добавим още интересни елементи в сюжета“, сподели Патриков. „Щастлив съм, че ще можем да представим обогатената версия за първи път в София и искаме да убедим и малки и големи, че хубавата музика не остарява и след 3 века.“

Времетраенето на операта и кантата също са съобразени с децата – общата им продължителност е не повече от един час. Солистите ще пеят изцяло на български език, а организаторите обещават, че комичните ситуации в „Училищният директор“ и „Бастиен и Бастиена“ ще са интересни и за деца, и за родители. Предвижда се провеждането на още подобни инициативи в рамките на проекта „Класически бивалици“, насочен именно към запознаване и стимулиране интереса на младите към класическото изкуство.

За най-малките, организаторите са подготвили игри и други изненади по време на представленията. Проектът „Класически бивалици“ е съфинансиран от Столична програма “Култура” 2012 г. на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата – 2019 г.

Сподели в: