Представят неизвестни стихове на Яворов

Яворовият огън на поезията ще бъде запален за 40-ти път тази вечер в родния град на поета Чирпан. Традиционните Яворови дни се провеждат всяка година от 1968 година насам и тази година съвпадат със 130-тата годишнина от рождението на поета. Огънят пред паметника на Пейо Крачолов ще запали Михаил Неделчев.

За първи път литературен критик ще получи и голямата награда на името на Яворов, която се връчва само на кръгла годишнина. Отличените творци получават скулптура на чирпанския поет и парична премия. Преди 5 години отличието бе връчено на покойния вече поет Иван Динков.

През 2008 год. Яворовите дни на поезията ще продължат 3 дни (от 14 до 16 януари). Най-интересното събитие е предвидено за вторник, когато ще бъдат представени непубликувани до сега записки и стихове на Пейо Яворов. Изданието включва 480 страници разчетени стенограми от 9 бележника на поета. Записките са отлежавали в продължение на десетилетия в архивите на Народното библиотека “Св.Св.Кирил и Методий”. Издирени са от ст.н.с. Милкана Бошнакова –служителка на Народната библиотека, литературовед с чирпански корен.

Гости на културното събитие в Чирпан ще бъдат поети и писатели от цялата страна, областният управител на Стара Загора Мария Нейкова, народни представители и министърът на културата Стефан Данаилов.

Сподели в: