Представят изложбата „Пътища на духа” на Румяна Николова и Николай Генов

Многобройните проявления на човешката духовност е обединяващата тема на фотографската изложба „Пътища на духа” на Румяна Николова и Николай Генов, която ще бъде показана по време на тазгодишния Пролетен панаир на книгата от 20 до 24 май в НДК
Повече от сто фотографии, заснети на четири континента, разказват за свещени за различни култури места, където и днес човечеството съсредоточава своята духовна енергия.
От Светите земи, от Витлеем до Голгота по пътя на Спасителя, по стъпките на поклонниците по Пътя към Сантяго де Компостела, по стълбите на култовите пирамиди в Мексико, из манастирите на Света гора и многобройните храмове на Япония, Непал и Мианмар, по опасния леден път до Занскар или пустинята Сахара и безкрайните степи на Монголия … Навсякъде, където от древността до наши дни, хората са търсили своята вяра в силата, скрита зад материалния свят.
Изложбата съпътства представянето на новата книга на авторите „Свещени места по света от Юкатан до Хималая. Пътища на духа” . След големия успех на книгите „Никой не си тръгва от Индия завинаги” и „Книга за България” нашите приятели Румяна Николова и Николай Генов ни предлагат  нов разказ за поредните си приключения с този сборник пътеписи от 15 държави на четири континента. Фотографиите ще допълнят техния разказ за местата и фактите, за които думите са бедни..
Всички фотографии са заснети с фотографска техника Olympus, предоставена от Фотосинтезис.
Каним ви на откриването и премиерата на книгата на 22 май от 16 часа в зала 3.3 на НДК. Изложбата ще може да се види до 24 май влючително.

За авторите:
Румяна Николова е журналистка, неизлечимо пристрастена към пътуването. Автор е на стотици материали в печата, сред които много пътеписи. В момента работи в сп. „Идеален дом“, но продължава опитите си да превърне света в свой дом. Привличат я пътешествията в непознати земи и особено онези в територията на духа. Заедно със съпруга си Николай Генов е автор на филмите „Чудесата на Индия: Безсмъртната вяра и Традиция на пет хилядолетия”.
Николай Генов е пътешественик по убеждение и фотограф на свободна практика. Фоторепортажите и пътеписите му са публикувани в нашия и чуждестранния печат. Сега работи по темите „Родопите – свещената планина”, „Праисторическото и тракийското културно наследство по нашите земи” … и се подготвя за бъдещата „семейна” цел – четиримесечно пътуване из Китай със съпругата си и неизменен съавтор Румяна Николова.

За снимките:
Мианмар                          
Като златен папагал

Изолацията на страната помага да се запази не само автентичността й в съвременния глобален свят, но и хармонията у нейните жители, които знаят много малко за живота зад граница. Парче плат, препасано като пола, и чифт чехли са одеянието, което почти не отличава мъ­же от жени или богати от бедни. Също толкова скромни са и къщите. Но пък никъде другаде не видяхме толкова злато на куп, както в мианмарските храмове. От 99,5 до 109 м измерват най-високата златна будистка култова сграда в света – Шведагон пая. Тялото и е облицовано с 13 153 златни и позлатени плочи, всяка по 800 г. Най-горе е златната топка, която тежи тон и по нея са вградени 4351 брилянта.  В Мианмар има около 250 000 монаси. Непрекъснато ги срещахме по улиците и пазарите да обикалят загърнати в червено и да събират храна. А всеки всеки жител считаше не просто за дълг, а за висока чест да дари нещо.

Сподели в: