Представяне на Фондация Елизабет Костова

На 1 септември 2007 г. от 18ч. в Художествената галерия (бившето училище на Стария град) в Созопол беше обявено официално създаването на фондацияЕлизабет Костова”. Американската писателка, която стана световноизвестна с първия си роман “Историкът” е омъжена за българин и има специални интереси към историята и културата на България, южните славяни и югоизточна Европа. Мисията на Фондацията е да подкрепя преподаването и професионализацията на творческото писане в България; да предизвиква, окуражава и публикува талантливи писатели; да подпомага обучението на преводачи на съвременна българска литература на английски език; да създава контакти между български, американски и английски автори и да подкрепя публикуването на български писатели на английски, като популяризира четенето на творбите им в България и чужбина.

На представянето на фондацията бяха писателите Емил Андреев, Теодора Димова и Юлиян Попов, Георги Тенев (водещ на предаването “Библиотеката” по БНТ), Светлозар Желев (директор на издателство “Сиела”). Всички те ще участват в дейността на фондацията. Една от първите й задачи е да се организират семинари по творческо писане с прохождащи литератори и млади автори. Участниците в дискусията акцентираха върху този проблем – в България на практика липсва обучение по творческо писане или то едва прохожда, за разлика от западните университети, където това е обичайна дисциплина от десетилетия. Отново се припомни и общоизвестната констатация на литературния критик Йордан Евтимов, че българските писатели не гледат на писането си като на професия.

Кметицата на Созопол г-жа Веска Караманова поднесе на авторката символа на Созопол – котва, датираща от 2600 години, която е символ на града. Пожела й да се връща много пъти в това пристанище и й благодари, че е избрала Созопол за първия семинар на фондацията.

Сподели в: