Представяне на стихосбирката „Прозорец, широко отворен“ – избрани стихотворения от Кнут Одегард

Издателство „Жанет 45“
Посолството на Кралство Норвегия
Нордската читалня към Столична библиотека

Ви канят на представяне на стихосбирката
„Прозорец, широко отворен“

избрани стихотворения от Кнут Одегард

С участието на Кнут Одегард, проф. Вера Ганчева и преводача Валентин Кръстев

17 април 2013 (сряда), 18:00
Американския център на Столична библиотека
пл. „Славейков“ № 4А

КНУТ ОДЕГАРД е роден на 6 ноември1945 г. в гр. Молде, Норвегия. Следвал е теология и филология в университета в Осло и в университета в Кеймбридж. Доктор по литература от 1989 г.
Дебютира като поет през 1967 г. с книгата си „Мечтателят, скитникът и кладенецът“ и оттогава е издал 35 книги с поезия, художествена и нехудожествена проза. Международно признат е като водещ скандинавски поет и е един от най-превежданите съвременни норвежки поети.
През 1989 г. с решение на Норвежкия парламент му е предоставена пожизнена държавна стипендия като поет. Носител е на няколко високи национални и международни награди,сред които наградата за култура „Андерш Яре“, наградата „Доблау“ на Шведската академия и международната награда за поезия „Ян Смрек“, Словакия. Посветен е в рицарско звание от Краля на Норвегия и е награден с Големия рицарски кръст от Президента на Исландия. През 2009 г. става рицар на папския Рицарски орден на Светия божи гроб в Йерусалим.
Кнут Одегард е учредител на Норвежкия международен литературен фестивал (1992 г.) Бьорнсоновия фестивал (на името на нобеловия лауреат Бьорнстерне Бьорнсон) и е председател на Норвежката академия за литература и свобода на словото (Академията „Бьорнстерне Бьорнсон“). Повече от четиридесет години Кнут Одегард сътрудничи като литературен критик на водещите норвежки вестници и е превел на норвежки няколко сборника с чуждестранна поезия. От няколко години работи като директор на „Нордик хаус“, скандинавския културен център в Рейкявик, Исландия, където живее през част от годината. Член е на Европейската академия за поезия – Люксембург.

Кнут Одегард е поет от европейска класа, щастливо съчетаващ реалистичния рисунък и незримите визии, националната си специфика и общочовешките си усещания. Изказът му е лаконичен, метафорите му са лишени от всякаква претенциозност, защото търси диалог с читателя, предизвиква го да мисли и да чувства, а не само да чувства.
—Румен Леонидов

Поезията на Кнут Одегард едновременно смущава и трогва, ектопично, вън от езика, вън от мястото – този северен ъгъл – Норвегия и Исландия, където мярата е все още между мистерията и човека, а поетът е ясновидец и маг.
—Ириния Делина

Сподели в: