Представяне на "Непознатата земя" – изложба живопис на Васил Петров

Галерия "Арт Маркони" представя изложбата "Непозната земя" ("Terra Incognita") на Васил Петров. Събитието ще се състои днес от 18:30 часа в галерия "Арт Маркони", гр. Варна (ул."Охрид"22).

И докато светът се е устремил към откриване на нови вселени в необятния космос Васил Петров преоткрива себе си чрез собствен прочит на познати и непознати места в България. В ескпозицията „Terra Incognita” преобладава пейзажът. Далеч от визуалната достоверност художникът е отприщил цветова и образна сетивност, за да ни въвлече в магнетичността на изобразявания географски обект. С присъщият си замах, създаващ известен драматизъмq той търси връзката с определено събитие, епоха, състояние. Детайлът е препратка, намек, ключ към мисловния поток.

Акцент в изложбата е „Перперикон” – тракийско светилище представляващо загатка и до днес, независимо от многото исторически източници и направени разкопки. Место, изиграло значима роля в предсказания със огромно значение за световната история:, че Александър Македонски ще покори Азия, а римляните ще създадат мощна империя. То е свързано с митичната фигура на Орфей и цялата философско-религиозна система, получила името орфизъм, както и дионисиевите мистерии. Орфей, един от любимите и предпочитан за пресъздаване образ в платната на Васил Петров, отново заема централно място, този път в сцена от завръщането на Одисей. Изключително завладяващата фигура на певеца, дърпащ със замах струните на своята лира и изстръгващ вероятно неземни звуци, съдейки по танцуващите в екстаз сирени. Извиващи полудели тела те се сливат с танца на разбеснелите се вълни заливащи палубата и готови да отнесат всичко намиращо се на нея. Огнения фон на хоризонта допълва усещането за изгаряща страст, дива и неовладяна. Тази творба е събирален образ на представите за орфическите тайнства и разюзданите вакханалии в чест на бога на виното и веселието Дионис.

Непознатата земяБългария е тема предизвикана от личния протест на твореца срещу подценяването на нашата история и не достатъчното популяризиране на светилищата, на знаковите места в страната ни. И ако съседните ни държави Турция и Гърция продават с умение легендите си, дори и при несъществуващи вече артефакти и останки, то ние проявяваме недопустима небрежност към невероятните си забележителности. В поредицата „Храмът”, „Търново”, „Пълдин”, „Кале” и т.н. той балансира историческата препратка на изобразяваните обекти с разкриване на живописната им природа, пресъздавайки ги като геопластика. Те са послания във времето, натоварени с функцията да провокират емоционалния ни и мисловен процес към друт прочит на историята. Този, който минава през самочувствието ни, който ще накара децата ни, виждащи себе си като космополити и граждани на света, да носят пламъка на Орфей в сърцата си и да помнят езика и обичта си към тази „Terra Incognita” България.

Ваня Маркова

Сподели в: