Представяне на „Лекция за пет пари” и „Пиеса за кравата” в Театър "София"

Представяне на „Лекция за пет пари” и „Пиеса за кравата” в София  – Обединено кралство / Белгия от Джонатан Бъроуз и Матео Фарджион.

Творчески екип:
Лекция-пърформанс на Джонатан Бъроуз и Матео Фарджион
фотографии: Herman Sorgeloos

Участват:
Джонатан Бъроуз и Матео Фарджион

Хореографът Джонатан Бъроуз и композиторът Матео Фарджион описват артистичната си работа като „ръчно изработена, в човешки мащаб”. За последните 10 години те създават поредица от дуети, съпоставящи формата на музикална композиция с радикалния и отворен подход към представлението и публиката. „Лекция за пет пари” и „Пиеса за кравата” влизат в диалог със структурата на легендарната „Лекция върху нищото” на Джон Кейдж (тази година светът отбелязва 100 години от рождението и 20 години от смъртта на революционния композитор). Те едновременно отдават почит към и поставят под въпрос начина на мислене в основата на танца и пърформанса през последните трийсет години.
Простота на средствата при Бъроуз и Фарджион и остроумният им хумор ви карат просто да ги заобичате, пише нюйоркският критик Тоби Тобиас.
Малко са изпълнителите, които могат да задържат дъха на публиката така, както го постига този дует… Пет звезди! в-к "Гардиан"

Джонатан Бъроуз започва като танцьор в Кралския балет в Лондон, където работи в продължение на 13 години и достига ранга на солист. От 1991 г. развива самостоятелна кариера като хореограф и изпълнител. След като реализира и печели наградата на Фондацията за съвременен танц в Ню Йорк за особен принос в развитието на съвременната танцова сцена). Работил е като куратор за As it is (1998) в The South Bank Centre и за Parallel Voices (2007) за Siobhan Davies Studios в Лондон. Преподавал е в хореографското училище P.A.R.T.S на Ан Тереза Де Керсмакер, както и изнася лекции в Лондонски университет, Хамбургски университет, Свободен университет – Берлин, Кралска академия за изящни изкуства – Гент. Притежава докторска степен от Лондонския университет.

Програма Световен театър в София се реализира от Фондация „Международен театрален фестивал „Варненско лято” в партньорство със Столична община.

Гостуването на Джонатан Бъроуз и Матео Фарджион се осъществява с подкрепата на Британски съвет България. Представянето на 05 юни (вторник) от 19 часа на „Лекция за пет пари” и „Пиеса за кравата” в София е с любезното домакинство на Театър „София”.

Още на Kafene.bg:

Програма на театър "София" – юни 2012

Сподели в: