Представяне на „Да опаковаш вятъра. По стъпките на Кристо и Жан-Клод”

Представяне на книгата „Да опаковаш вятъра. По стъпките на Кристо и Жан-Клод”.

Датата 4 юли (четвъртък) съвсем не е избрана случайно.

Увлекателно и абсолютно достоверно авторът Ванцети Василев не само ни поднася детайли от създаването на т. нар. от тях „проекти в процес”, но търси взаимовръзките. Разбираме за усилията и рисковете (особено при мегапроектите, а и не само). Как се ражда идеята, как се движи процесът. За умението да се манипулира пейзажа. („Ако не произхождах от бивша източноевропейска страна, Райхстагът не би имал никакво значение за мене”. И още: „Истинският творец твори само за себе си”. Допълнително възнаграждение е, ако произведението му се харесва.)

Тук ще намерим отговори: откога е тимът Кристо – Жан-Клод, колко време е най-краткият живот на творбите, кой всъщност финансира проектите им.

„Творчеството на Кристо и Жан-Клод е отвъд границите, отказва категоризиране, включва противоречия”… Проектите са чиста демонстрация на съзидателност. Абсолютно безразсъдни. Не са ничие притежание – дори на техните създатели. Те са свободни, затова са и толкова краткотрайни.

Ванцети Василев, през 1988 г. емигрира в Италия. От края на 1989 г. живее в Ню Йорк. Автор е на книгите: „Семената на страха”, „Влаковете на Рим” (преведена на немски език и представена на панаира на книгата във Франкфурт през 2009 г.), „Разкази от нюйоркската библиотека”. Член на редакционната колегия на нюйоркското издателство „Cross Cultural Communication“ от 1991 г.

Сподели в: