Представяне на българското издание на книгата на Януш Корчак „Крал Матиуш Първи”

Превод на Пламена Баженова, илюстрации – Веселин Праматаров. Книгата ще представи проф. д-р Светлана Стойчева,
преподавател по митология и история на литературата за деца в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”

Откъси от книгата ще чете актрисата Маргарита Хлебарова

Крал Матиуш Първи е книга за желаещите да започнат приключение с Матиуш, както и за тези, които след години отново посягат към детската си книжка (първото издание излиза през 1922). Книгата е преведена на почти тридесет езика, в т.ч и на български (1966,1978, 2012) и излиза със съдействието на Полския институт в София.

Януш Корчак (в действ. Хенрик Голдшмит) – писател, лекар, обществен деец, възпитател и мислител, пионер в областта на защитата правата на детето. Ръководи Сиропиталище за еврейски деца в продължение на 30 години (1912–1942). Работи за „Нашият дом”, сиропиталище за полски деца. Загива заедно със своите 192 възпитаници в газовите камери на нацисткия концлагер в Треблинка.

През 2012 г. се навършват 70 години от смъртта на Януш Корчак и неговите възпитаници и сто години на създаденото от доктора Сиропиталище на ул. „Крохмална” във Варшава. В Полша 2012 г. е обявена за Година на Януш Корчак. (Повече информация на сайта http://2012korczak.pl/).

Каним децата да дойдат с костюми – както смятат, че е изглеждал крал Матиуш (мантия, скиптър, корона). Най-интересните костюми ще бъдат наградени.

Паралелно ще се състои и Откриване на документалната изложба, предоставена от Министерство на външните работи на Република Полша:

„Януш Корчак. Крал на децата”, посветена на живота и делото на полския педагог!

15 октомври 2012 г., понеделник, 18 ч., ул. „Веслец” 12 , вход свободен

Сподели в: