Представяме изложба "Образ и форма"

Открита е изложбата "Образ и форма" на тримата автори Екатерина Русинова и Калина Христова – рисунки, Валентин Савчев – малка пластика. Експозицията може да видите Галерия – книжарница София Прес, ул. “Славянска” 29,  до 31 юли 2009г.

Проектът "Образ и форма"
Изложбата обединява трима автори с различно амплоа, но с близки творчески подходи към натурата. В представените от авторите творби в областта на графичната, портретна  рисунка и малките форми в пластиката не се търсят постижения в престижните авангардни направления, а по – скоро търсения в областта на основни принципи на добрата стара традиция в изобразителното изкуство, още повече, че и тримата са академични преподаватели в програма „Пластични изкуства” на Нов български университет.

Целта на изложбата е да акцентира вниманието върху психологическото състояние на портрета, някои технически аспекти при създаването на графичната рисунка – усъвършенстване на начините на изразяване с молив, сепия, пастел и макар с етюдно въздействие рисунките са с художествена стойност, показваща усет за композиция, авторска „режисура” на рисунките, насищането им със съответната доза психологизъм и чувство за форма в пространството.
   
Малките пластики със своето емоционално въздействие на пластичните изразни средства, изпълнени професионално и с артистизъм от подходящ пластичен материал, допълват общата концепция, която обединява творчеството на тримата автори – Екатерина Русинова, Калина Христова и Валентин Савчев.
   
Именно съчетаването на високите професионални стандарти с популярните аспекти на пластичното изобразяване на натура и форма, но и усилията на авторите в търсенето на диалог и контакт с публиката са заложени в идеята за тази изложба. Чрез личното си творчество авторите имат за цел да затворят кръг собствена територия, да изведат лични дефиниции, да изчистят личната си пластична изразна система и най – важното да успеят да кажат на публиката нещо свое.

Повече за авторите:
Калина Христова
е родена на 06 януари 1979 г. Завършила е със степен бакалавър Национална художествена академия, София и степен магистър в Нов български университет, София. Асистент е по рисуване и живопис, директор на магистърски програми „Живопис” и „Илюстриране и графични технологии” в НБУ.  Организирала е  вътрешни и външни проекти към НБУ, Държавен Културен институт към министерство на външните работи и  организации и сдружения работещи в областта на   независимото съвременното изкуство (Студио „Даухаус”, Ателие „Пластелин”, Галерия „Пистолет”, Съюз на българските художници). Куратор на изложби.
Екатерина Русинова е родена: 09.10.1946 г. в гр. София. През 1965 г.  завършва ИИИ “Н. Павлович” (сега Национална художествена академия), специалност “Приложна графика”. От 2007 г.е и.д. ръководител на нов департамент “Изящни изкуства” в НБУ. Член е на СБХ.  Има множество изяви.

Награди, които е получила:
Награда „Златни ръце” на международен панаир – Пловдив за оформление на етикет на бяло вино „Десислава” – 1982 г.
 Наградена с орден „Кирил и Методий” II-ра степен за особени заслуги в развитието на художественото образование в НР България – 1983 г.
Награда на международен панаир – Пловдив – за оформление на етикет за гроздова ракия „Сливенска перла” – 1983 г.
Награда на международен панаир – Пловдив – за оформление на етикет на бяло полу-сухо вино „Русенски мускат” – 1984 г.
Награда на международен панаир – Пловдив и ОХИ-СБХ  за оформление на серия етикети за аперитив Biter „Sophia” – 1990 г.
Отличена с Грамота от  Националната асоциация за дизайн и реклама за най-добро представяне в раздел „Графичен дизайн” на Обща художествена изложба „Дизайн 2001” – 2001 г.
Награда на СБХ за особено престижно представяне на ОХИ „Дизайн 2001” – 2001 г.

Валентин Савчев е завършил през 1982 г. ВИИИ “Николай Павлович”, специалност “Скулптура”. Член е на СБХ /1990/ и на “Клуб между колеги”/1992/.
Има следните изяви и участия:
1982-2003 – участия в организирани от СБХ общи и специализирани художествени изложби;
1994 – самостоятелна изложба в Македония. Същата година, като член  на “Клуб между колеги” е комисар и участник в организирана от него изложба във Виена /Австрия/;
1995 – участие в триеналето по скулптура в Кайро /Египет/, където е отличен за работите си с почетен медал;
1996 – участие със свои скулптури в организираната от Министерство на отбраната изложба в Брюксел. В представителния офис на България в квартирата на НАТО се намира негов релеф, символ на БНА “Св. Георги Победоносец”;
1992-2004 – частни колекционери от България, САЩ, Англия, Германия, Австрия притежават негови творби.

Сподели в: