Представяме изложба живопис на Наталия Николова

…И по звездите пак изпращам
неизгорелите светулки на
надеждата.
И знам
за обичта
и за приятелството,
ненужни са суетни обяснения
и непотребни са
попътни обещания.
Необяснимо е,
неосъзнато е
усещането
на вече случилото се.
Съпреживяното
не може с думи да се обвие,
нито с мислите да се осмисли –
за него е достатъчно,
че истинско е…
Валентина Славчева

Записи на душата ми” е дебютна изложба за Наталия Николова. След  две години съвместна работа с галерия “Актив Арт” и участието си в конкурсната изложба “Откритие”, намери сили да сподели натрупаните емоции, изразени с езика на живопистта. Обича пленерната живопис и част от творбите отразяват любими места. Кумир и е художника Никола Танев. Неговата цветова гама и плавност на рисунъка са магнетични за Наталия и съсвем импулсивно тя се стреми да следва тази стилистика без да я имитира. В резултат получава пастелния изказ, спокойната тоналност и идиличното внушение на пейзажа си, странно контрастиращи с жизнерадостното  й излъчване и характер.
 
Фигуралните композиции са друга тръпка на авторката. Случващото се зад кулисите, преди и след спектакъла е намерило израз в няколко нейни платна. Живописно, с нотка на драматизъм в тоновете и полутоновете е предадена артистичната атмосфера.  Клоуните са част от тази тръпка с пъстрата си приповдигнатост, радостна глъчка и детски възторг, които създават около себе си и с невидимата, но осезаема тъга долавяща се в погледа им.
Без излишно самочувствие и претенции за достоверност, много спонтанно и искрено Наталия Николова разгръща своя момичешки дневник от емоции в цвят.  “Записи на душата ми” е заглавие, навеждащо ни към мисълта за преходността на света около нас, променящ се от динамиката на ежедневието, който, регистриран през усещанията на твореца застива в уловения миг и може да бъде споделен и съпреживян. Това е подаръкът, който жудожничката прави на себе си и приятелите си по повод предстоящият си двадесет и четвърти рожден ден.

Наталия Николова е родена във Варна. Завършва Хуманитарна гимназия “Константин Преславски” – рисуване, където й преподава известната варненска художничка Кремена Цветкова. Завършва  Шуменския университет “Константин Преславски” , специалност живопис при Светлозар Чилингиров. Освен живопистта обича и художествената фотография, печели първо място на специално организирания от Община Шумен конкурс по повод честването на 1300 годишнината от създаването на Българската държава.

Откриване 18.30 часа 12 март 2009 г.
Галерия “Актив Арт”
Град Варна, ул. “Дунав”5

Сподели в: