Представи се романа Аурелион:Монетата в музей Земята и хората

На 3 ноември 2007 г. (събота) от 16 часа в Национален музей "Земята и хората", в рамките на Четвъртия събор на българската книга, младите автори и илюстратори от казанлъшкия клуб "Светлини сред сенките" представиха новия си роман "Аурелион: Монетата". "Монетата" е първият български колективен роман – авторите му са седем: шест от тях са ученици от казанлъшки гимназии; и първият български ню уиърд роман (от англ. New Weird, "нов чудноват"), който прекрачва границите между фентъзи и научна фантастика. Романът е трета съвместна творба на будните младежи от "Светлини сред сенките". Предхождат го приказката "Въже от светлина", в която средната възраст на авторите е 10 години, и притчовата повест "Шахтата", която е написана от 15 и илюстрирана от 17 момичета и момчета.

Някои неща не могат да се обяснят, но знаем, че са така” е лайтмотивът на “Монетата” – първа част от поредицата “Аурелион: Вечният баланс”, която ни учи, че приятелството е най-важното, но има и съмнения, на които го подлага съдбата.

(…)“Аурелион” е плод на истински живи наблюдения на седем млади творци: идеята тръгва от Димитър и е прегърната от другите Светлинки. Изумително е, че чрез книгата, писана в тази крехка юношеска възраст, младите дават отговор на много въпроси, които затрудняват дори възрастните, и доказват, че през погледа на детето вечните житейски дилеми имат по-лесно разрешение и че това е пътят към глобалното възприемане на света.

В “Аурелион” има по малко от най-хубавото: философски поглед върху нещата, фантастично проблясване, фентъзи докосване, приказно намигане…

Сподели в: