Представиха първия в света самоучител по народни танци

Horo.bg, сайтът за български фолклор, представи първия в света DVD самоучител по народни танци на Празника на хорото на 2 ноември в Централния военен клуб – София. Уникалният по рода си продукт включва  видео уроци на популярни български хора, поставени и изпълнени от някои от най-известните родни танцьори и хореографи.  
 
„Създадохме DVD самоучителя като отговор на все по-нарастващия интерес към българските фолклорни танци не само от страна на чуждите, но и на българските потребители“, каза Борислав Славов, изпълнителен директор на Horo.bg. „Щастливи сме, защото все повече българи се връщат към родните си фолклорни традиции в търсене на своята истинска идентичност. Убеден съм, че това е единственият начин да не бъдем претопени във все по-глобализиращия се свят, а да останем уникални и различни – нещо, което ще привлече още по-голям интерес към България и българското.“

Самоучителят по български народни танци е предвиден като серия от 4 DVD с общо 20 от най-популярните родни хора и компактдиск с музиката към тях. В представената днес първа част са включени народни танци от 5 етнографски области на България – Право и Дунавско хоро, Ширто, Ръка и Шопска ръченица. Всеки от тях потребителите могат да усвоят по метода стъпка-по-стъпка, като имат на разположение едновременно видео демонстрация, графични изображения и дикторски глас, който ги води през целия процес.

  Хореографията на всички танци, включени в самоучителя, е дело на известните български танцьори и хореографи Милена Господинова и Костадин Господинов, а танцьорите, взели участие във видео инструкциите и демонстрациите, са от Национален фолклорен ансамбъл Филип Кутев.

DVD самоучителят по народни танци е предназначен за начинаещи и малко по-напреднали любители на българските хора и е подходящ за използване в различни условия – от самообучение у дома през групово обучение в училища и школи до корпоративни екипни събития. Широкото приложение на продукта го прави подходящ инструмент за туристическата сфера, за чуждестранни компании и български представителства в чужбина като прекрасна илюстрация на самобитността и уникалните характеристики на българския фолклор.

За Horo.bg
Horo.bg е един от най-популярните сайтове за традиционен български фолклор. Освен информация за последните събития от света на българския фолклор, основен фокус на сайта са народните танци и музикално творчество, като са представени в детайли най-популярните танци и танцови школи, песни, музикални инструменти и носии. Описани са още и народни обичаи и мъдрости, занаяти и занаятчии, както и готварски рецепти и ресторанти за традиционна кухня.
Horo.bg е мястото в Интернет за всички любители на българския фолклор.

Сподели в: