Представиха първата по рода си книга за селски туризъм в България

На 12 февруари в рамките на туристическото изложение "Ваканция и Спа" в София се състоя предпремиерата на книгата "Селата в България. Посоки за туризъм и култура" от Гавраил Гавраилов, Анна Пелова и Михаил Михов (Издателство "Сиела"). Водещи бяха: Гавраил Гавраила и Анна Пелова – двама от авторите и от Мрежа Хлебни къщи – Силвия Неделчева и Надежда Савова-Григорова.

Напълно в духа на книгата срещата започна с "Добре дошли" с традиционно по български с топъл български хляб, изпечен от софийската Хлебна къща и поднесен от ръцете на Анна Пелова, облечена в традционна кюстендилска носия. Последва представяне на книгата от Гавраил Гавраилов, който съобщи, че за първи път в тази книга присъстват новите туристически региони като предложение за селския туризъм. Тя съдържа 39 тематични статии за села, маршрути към конкретни дестинации, информация за местни рецепти, места за настаняване, "живи" разкази.

Анна Пелова сподели своя емоционален разказ за българските традции и красотата на българската природа. Книгата е и призив към младите хора, които напускат България, че тук има бъдеще и си струва да работим за него.

Силвия Неделчева и Надежда Савова-Григорова бяха приготвили презентация за дейността на Мрежа "Хлебни къщи", като част от алтернативния туризъм и по-специално на културния туризъм. Те разказаха за проекта "Пътят на хляба", който минава през няколко хлебни къщи в България. Много от гостите за първи път чуха понятието "социален или доброволчески туризъм". Точно в това се състои тяхната дейност – те работят по различни програми, една от които е вид туризъм, който има добавена стойност като преживяване и атракция. Няколко пъти на различни места в България са организирали "Театър на трохите". Например – туристите сами омесват хляб, правят глинени печати за хляб, срещат се с местна социална общност (от център за жени, преживели насилие, дом за деца без родители, социално слаби семейства), разговарят с тях, работят заедно с тях и може да направят дарение в ползва на тяхната кауза). "Пренаситени сме от материалното, затова имаме нужда от повече срещи и емоции" – споделя Силвия Неделчева.

Надежда Савова-Григорова беше донесла копия на раннохристиянски печати за хляб от 2-4 в. пр.н.е, от музея в Стара Загора. Всеки турист може да си купи такива или като част от дейностт на "Хлебни къщи" може да изработи със своя картинка или инициали на семейството си.

Повече за книгата:
"В първата по рода си книга за селския туризъм в страната се опитваме да обхванем възможно най-много атракции и услуги, които имат потенциал и за бъдещо развитие. В общата част на книгата проследяваме текущото състояние на селския туризъм, неговите алтернативни варианти и допира му с културата на местните общности. За първи път правим анализ на отделните туристически региони в страната и потенциалa им за развитие. Фокусираме внимание върху зелените алтернативи, културните аспекти на съвременните форми на изкуство в селска среда, развитието на поклонничеството и екологичния туризъм. Важен момент са темите за чистата храна, меда, виното, коприната и маслодайните рози. Цялостния дух на първата част на книгата е внушението, че туристите по селата са чакани гости, а собствениците на местата за настаняване са домакини и бъдещи приятели.

В специализираната част на книгата насочваме гостите към 39 конкретни села из цялата страна. Подбора сме направили на случаен принцип, но с цел да дадем представителна картина за селския туризъм в България. Всяка статия е символичен вход към конкретен туристически регион или съседни дестинации. Статиите изградихме с лично отношение и след целенасочени посещения на местата. В тях има много местни легенди, любопитни факти за фолклорните и кулинарните традиции, интересни сравнения между етнографските групи и различните социални модели на българското село през годините. В индекса на книгата са изброени 210 села от цялата страна.
В последната част на книгата сме събрали пет кратки истории на млади дами, които описват техни пътувания из страната. Това са увлекателни разкази, в които даваме възможност на пишещи любители да споделят техни впечатления от тематични пътешествия в селска среда. Целта на тази част на книгата е да провокира допълнителен интерес към споделянето на пътешествия чрез текст и снимки. Обявяваме и отворен конкурс за фотопис на тема „Хляб и сол“. Чрез него ще търсим обратна връзка с читателите на тази книга и бъдещи пътешественици сред красотите на провинциaлна България. Ще се радваме те да ни споделят аспектите на традиционното българско гостоприемство с преки впечатления.

Всичко това е гарнирано с над двеста авторски фотографии и жив изказ с намигване към проблемите, както и практични съвети. Книгата е с обем 188 стр., в стандартен размер за пътеводител ( А5), луксозно пълноцветно издание.

Това е първата по рода си книга за селски туризъм в последните десетина години. Вярваме, че веднага след издаването й, тя ще заживее собствен живот и нарицателно ще бъде наричана „селския гид“. Планираме да продължим с нашите пътувания и да опишем впечатленията си вцяла поредица за селския туризъм в страната."

Гавраил Гавраилов, Анна Пелова, Михаил Михов

Очаквайте интервю с Гавраил Гавралиов.

Предстоят още 2 премиери:
На 18 февруари, от 18:00 ч. във Варна, книжарница "Сиела" и
на 19 февруари, от 18:00 ч., в Добрич, "Вила ди Полета".

 

Сподели в: