Представиха книгата "Макиавели в Брюксел – изкуството на лобиране в ЕС"

Вчера, на 15 септември, в зала 6 на НДК гр София беше представена книгата „Макиавели в Брюксел – изкуството на лобиране в Европейския съюз”, преведена на български език.

Авторът на книгата Ринус ван Схенделен е професор по политология в Университета „Еразъм” в Ротердам. Самият той често участва в лоби групи в ЕС, изнася лекции, семинари и обучения на тази тематика. Професор Схенделен сподели пред българската публика, че лобирането е една напълно нормална практика в Европейския съюз, но разбира се трябва да се прави разлика между лобизъм и корупция. Според него около 2500 законодателни акта се изготвят всяка година в Европейския парламент, като минимум 80% от тях са били под въздействие на лоби групи. Мениджмънтът от средно ниво е най-често обект на лобиране, защото именно от него зависят работните проекти за закони, правилници и т.н.

Професор Схенделен  ще е в България още няколко дни, като на 16 и 17 септември ще участва в дискусии за ролята на лобизма в съвременната демокрация в Гранд Хотел София.

Сподели в: