Представиха книгата "Без нея" на Рей Клуун

На 29 октомври бе премиерата на новата книга на Рей Клуун – "Без нея". Негова е книгата "Една жена отива при лекаря".

За книгата
„Кармен лежи от три дни в хола, без болка, с доволна усмивка на уста. Изглеждала е и по-добре, признавам, но все пак си мисля, че като за труп не е зле.”

Стилистично и смислово „Без нея” е като безшевно прилепен към полу-автобиографичния роман „Отива една жена при лекаря”, първата книга на Клуун. На страница 347 оставихме главния герой до бръмчащата охладителна инсталацията на любовта на живота му, Кармен. Лъгал я беше с безброй жени, особено с Роус, в която дори бе успял да се влюби, докато когато Кармен бавно, но сигурно се топеше. Въпреки това тоя задник Стейн беша наясно как да спечели симпатията на множеството читатели – като се впусна без страх не само в обятията на други жени, но и в мисията да се грижи за Кармен и за тригодишната им дъщеричка. И когато напук на всичко успя да превърне последните седмици на Кармен в най-хубавите мигове от живота й.

В „Без нея” в собствения му живот настъпва рязък завой към стария Стейн. Започва да смърка кока, усеща прилив на енергията, достатъчен за десетима и за десет жени едновременно. Роус е една от тях, но Стейн отказва да приеме втора голяма любов. За самия него това би било по-непростимо предателство спрямо Кармен от безразборното чукане с всяка срещната. Наред с това Стейн е и баща. Измъчван от чувство за вина, той до полуда си повтаря обещанието към жена си: „И ще се грижа добре за дъщеря ти.”

Внезапно обаче безсмисленото съществувание на вдовец се обръща на 180 градуса. След атентатите в Ню Йорк Стейн се разделя с оптимизма си, по настояване на Роус се среща със спиритуалния терапевт Нора и след разговора с нея решава да замине за Австралия с Луна. Един вид поклонение из местата, които е посещавала Кармен, но преди всичко пътуване към себе си. И окончателно скъсване с Роус. Тя остава вкъщи, натоварена с непосилната задача да го забрави.

Авторът
Реймънд ван дер Клюндерт (роден през 1964г), известен сред приятелите си като Клуун, се занимава с маркетинг преди да стане писател. През 2001 г съпругата му умира на 36 години от рак. Клуун заминава с тригодишната си дъщеря Ева за Австралия и написва „Отива една жена при лекаря”. Следващите му книги са „Помощ, забремених жена си” и „Без нея”, която е продължение на „Отива една жена при лекаря” и описва пътешествието му с каравана през Австалия заедно с дъшеря му в опит да се справят със загубата си. За един месец от книгата в Холандия се продават над 125 000 броя.

В момента Клуун е начело на списъка на най-продаваните автори в Холандия с „Отива една жена при лекаря” и на трето място с „Без нея”.

„Отива една жена при лекаря” печели изключително популярната награда на читателите NS Publiek Prize за 2006 г, спонсорирана от Холандските национални железници.

Сподели в: