Представиха изложбата „В ателието с Пикасо“

Деница Атанасова-Гергова и изкуствоведите Диляна Колева и Цветелина Анастасова представиха изложбата „В ателието с Пикасо“ на медийно събитие днес в Галерията за модерно изкуство. Експозицията може да бъде видяна от 28 юни до 15 август на Оборище 10 в София.

Артистичният чар на ателието, срещата между модела и художника, произведение с „две лица“ показват интересен поглед към творчеството на най-влиятелната личност в изкуството на ХХ векПабло Пикасо, в новата експозиция на Галерията за модерно изкуство от 28 юни до 15 август.

По време на официалното откриване група млади и талантливи художници демонстрираха сливането на автомобилния дизайн с изкуството като изрисуваха пред очите на арт ценителите един от най-желаните автомобили – Range Rover Evoque. Британският всъдеход, превърнал се в емблема на модерен дизайн и технологии, вдъхнови през последната година множество творци по света за интересни художествени произведения и събития в духа на актуалната градска култура. Идва ред на София, като след откриването на изложбата, изрисуваният модел на Range Rover ще бъде изложен за няколко дни на пл. Народно събрание.

В ателието с Пикасо“ събира графики, създадени през годините, в които неуморният каталунски артист рисува в „Ла Калифорни“ – семейна вила на Лазурния бряг в Кан. Творбите пренасят зрителя в атмосферата и артистичния чар на ателието, и разкриват тайнството на срещата между модела и художника.
Наименованието на изложбата е вдъхновено от две водещи серии от творби: „Калифорнийският скицник“ и „В ателието с Пикасо“.

В рисунките на Пикасо от 1914 до 1956 година често присъстват сценографичните постановки на моделa, ателието и натюрморта. Художникът се обръща многократно към тези теми през годините както в живописните си работи, така и в колажите си.

Вдъхновен от артистичния чар на собственото си ателие, през есента на 1955г. Пикасо започва мащабна серия от рисунки и платна под названието “ателиетата”. В рисунките присъстват множество разпознаваеми интериорни детайли от характерния за региона стил.

Сред интересните акценти в експозицията, също свързан с ателието и неговите елементи, е и монументалният натюрморт „Мандолина и Китара“ (1924г.), изпълнен с литографска техника от художника. Вълнообразните линии, декоративни шарки и широките хроматични елементи в тази творба предвещават появата на еволюиращия чувствен, биоморфен стил в изкуството на Пикасо, в който скоро ще отзнаменува появата на новата си любовница Мари-Терез Валтер. Живописното платно на този известен сюжет днес се намира в Музея Гугенхайм (Ню Йорк).

Калифорнийският скицник е портфолио, върху което Пикасо работи от 1 ноември 1955 до 14 януари 1956. То включва 25 листа, подвързани със спирала. Подредбата на скиците в него на пръв поглед изглежда объркваща. Авторът е използвал първо всички страници от дясната страна и когато те свършват, той обръща скицника и рисува върху гърба на всяка скица. Така част от творбите стават с две лица – от едната страна е изключително важната поредица от интериора на ателието, а от другата – етюдите с жената в турски одежди, както и няколко скици от известни произведения на дрезденския музей.

Жената в турски одежди, един напълно различен сюжет от останалите литографии в книжното тяло, се озовава на гърба на рисунките от „ателиетата”. По непонятни причини, Пикасо прескача няколко страници и явно увлечен от френетичния ритъм на рисуване обръща скицника така, че част от рисунките са „надолу с главата”. Ето защо грижливо датира и номерира част от работите в албума. Сюжетът с женската фигура е превъплътен в общо 8 рисунки, от които първите пет са изпълнени с китайско мастило, а останалите три са допълнени с цветна креда.

Обичайно и както се забелязва и в рисунките от поредицата „ателиетата”, Пикасо започва с по-реалистични рисунки и постепено преминава към по-изчистени силуети и цветове, бързи щрихи и контрастни комбинации, които подсилват пластичните качества и ориенталските нюанси на сюжета.

Екземплярите за френското издание на „Калифорнийският скицник“, от които е колекцията, са в тираж от 101 до 1500. Те са издадени и разпространени от „Ателие Мурло“ през 1955-56 година. Книжното издание с литографии ‘В ателието с Пикасо‘ е компилирано от Хайме Сабартес, дългогодишен приятел на Пикасо и негов художествен секретар. В експозицията ще покажем литографията, която Пикасо избира за заглавна страница на серията. Албумът, издаден в ателието на Фернан Мурло, е илюстриран с 30 литографски факсимилета на рисунки и колажи от ателието на Пикасо от 1914 до 1948.

Художник, скулптор, график, керамик, Пикасо никога не остава пленник на една единствена техника или тема. Художествената и инвестиционна стойност на неговите произведения е безспорна. През последното десетилетие той оглавява класацията не само по броя на годишно разиграваните лотове, но и по отношение на достиженията във финалните им продажни цени. Ежемесечно десетки аукционни къщи предлагат и успешно продават графика, живопис, керамика на големия испански художник.

Сподели в: