Предколедно излъчване от Берлинската филхармония в Гьоте-институт

На 20 декември, сряда, Гьоте-институт България ще излъчи последния за тази година концерт от дигиталната концертна зала на Берлинската филхармония. Програмата включва произведения на Моцарт, Уолтън и Кодай. Входът е свободен.

За концерта

Диригент: Сър Саймън Ратъл

Солисти: Мицуко Учида (Япония), пиано (носителка на най-престижната награда на Британското кралско филхармонично общество – Златен медал) и Амихай Грош (Израел), виола.

Програма

·Волфганг Амадеус Моцарт, концерт за пиано и оркестър, си-мажор KV 595

Мицуко Учида, пиано

·Уилям Уолтън, концерт за виола и оркестър (коригирана версия от 1962)

Aмихай Грош, виола

·Золтан Кодай, сюита „Хари Янош“

През 2017 г. Гьоте-институт България получи правата за излъчване от дигиталната концертна зала на Берлинската филхармония. В последните 12 месеца софийската публика имаше възможност да се пренесе в Берлин и да се наслади на концерти на един от най-известните и престижни оркестри в света.

На 20 декември, сряда, в Гьоте-институт ще се състои последното излъчване за годината. Това ще бъде и „премиерата“ на изцяло подновеното и модерно озвучаване в залата на Гьоте-институт. А през новата година поредицата дигитални концерти от Берлин ще продължи съпроводена и от специална програма с концерти на живо с камерни изпълнения на музиканти от България и Германия.

В концерта на 20 декември от 19:00 публиката в София ще може да се наслади на изпълнението на берлинските филхармоници на произведения на Волфганг Амадеус Моцарт, Уилям Уолтън и Золтан Кодай. Диригент е сър Саймън Ратъл, а солисти са Мицуко Учида и Амихай Грош.

Както обикновено входът е безплатен с препоръчително предварително записване.

Деликатна меланхолия, лирична вглъбеност: това характеризира двата солови концерта в програмата тази вечер. Сякаш Моцарт в последния си клавирен концерт обръща поглед замислено назад към дните си, а концертът за виола на Уилям Уолтън изцяло е потопен в приглушения тон на соловия инструмент. Контрапункт на вечерта дава гротескно-хумористичната сюита на Золтан Кодай „Хари Янош“.

„Имам усещането, че в музиката на Моцарт всяка нота се държи като малко дете – напълно непредсказуемо“, признава Мицуко Учида в интервю. На нея би трябвало да й се вярва, тъй като родената в Япония и израснала във Виена пианистка се смята за специалист по музиката на виенския класик. Публиката на Берлинската филхармония, с която Учида работи вече повече от 30 години, многократно е имала възможността да се убеди в това. През този сезон Учида изпълнява Концерт за пиано в си-бемол мажор KV 595 – последната творба, която Моцарт композира в този жанр. Той се характеризира с проста, но в същото време концентрирана обработка на музикалния материал и едно замислено трезво принципно отношение. Особено запомняща се е темата от последната част, в която звучи песента „Komm, lieber Mai und mache“ („Ела, ти май чаровен“).

В програмата предстои и друг инструментален концерт – Концерт за цигулка на Уилям Уолтън. Английският композитор го написва през 1929 г. за известния виолист Лионел Тертис, който обаче за голямо разочарование на Уолтън го отказва. По-късно музикантът се срамува от постъпката си, съжалявайки, че не е разпознал веднага красотата и модерността на творбата. На премиерата тя е изсвирена от друг – от немския колега на Уолтън Паул Хиндемит, който също е професионален виолист. В концертите, дирижирани от сър Саймън Ратъл, солист е Амихай Грош, първи солист виолист на Берлинската филхармония от 2010 г. насам.

Накрая ще прозвучи сюитата „Хари Янош“ на Золтан Кодай, композирана от унгарския композитор в шест части по едноименния зингшпил. Янош Хари, ветеран от наполеоновите войни, разказва за невероятните си преживявания подобно на лъжливия германски барон Мюнхаузен. „Гротескните изчадия на въображението му са прекрасна смесица от реализъм и наивност, от комедия и патос“, отбелязва Кодай. Остроумно, иронично и вълнуващо композиторът претворява фантастичните приключения в музика, създава странна музика на битките и един комичен траурен марш, цитирайки унгарската народна музика и виенските военни оркестри. Именно на тази смесица се дължи успехът на творбата: с нея Кодай за първи път сблъсква градската концертна публика с традиционната музика на селското население. И макар че един критик се жалва, че от творбата се разнасяла „миризма като от етнографски музей“, този концерт има значителен принос за международната слава на композитора.

Сподели в: