„Предимствата да бъдеш аутсайдер” от Стивън Чбоски

„Егмонт България” издава „Предимствата да бъдеш аутсайдер” на Стивън Чбоски. Романът ще може да се открие в книжарниците от 8 април, преводът е на Александър Маринов.
„Предимствата да бъдеш аутсайдер” е книга за неведомите пътища в живота. За света на първите срещи, за семейната драма, за новите приятели, за секса, наркотиците и, да, за рокендрола. Но преди всичко, това е история за онези странни моменти, познати като порастване.

ПРЕДИМСТВАТА ДА БЪДЕШ АУТСАЙДЕР

Приемаме любовта, която си мислим, че заслужаваме

Чарли е на шестнайсет, срамежлив, затворен в себе си, интелигентен отвъд годините си, но въпреки това неопитен във взаимоотношенията си с околните… той е аутсайдер. Сблъсква се с проблеми, типични за възрастта – момичета, училище, търсене на себе си. Поне така изглежда на пръв поглед. Но в писмата, които адресира до неназован „приятел”, наяве излиза необикновения му поглед към света. Чарли внимателно наблюдава хората около себе си, интересно му е дали живеят живота си така, както биха искали, и се опитва да определи собственото си място под слънцето. Да стои и наблюдава живота отстрани му предлага уникална перспектива. Но е време да разбере какво е да си в центъра на събитията… Сътресения в семейството, първа любов, нови приятели, купони, чувства, които досега не е изпитвал, и книги, за които никога досега не е чувал – светът на Чарли се преобръща на 180 градуса за една година. За всички тези неща той разказва в писмата си. В тях споделя и тайната, която го е превърнала в човека, който е.
„Предимствата да бъдеш аутсайдер” е трогателна и проникновена книга за приятелството, любовта и порастването, един от най-добрите романи за младежи за всички времена. След появата си в САЩ тя е високо оценена от критиката, провокира множество дискусии и е пренесена на голям екран с участието на Ема Уотсън, Логан Лерман и Нина Добрев. „Това, което прави книгата специална и автентична, е реалността. Тя ще върне по-възрастния читател назад във времето и ще му припомни какво е да си тийнейджър; ще разкрие на по-младия нови светове, а тийнейджърите ще вдъхнови”, коментират от престижното издание „Гаридън”. Бестселър на „Ню Йорк Таймс” с 60 седмици в челната десятка и с повече от 2 милиона продадени копия в цял свят, романът е абсолютен културен феномен. За този факт свидетелства и третото място, заето от Стивън Чбоски, в категорията „Най-популярни автори на художествена литература” на „Амазон” (преди него са единствено Ф. С. Фицджералд и Дж. Р. Толкин).
Стивън Чбоски е роден на 25 януари 1970 г. в Питсбърг, Пенсилвания. Завършва специалност „сценарий” в Южнокалифорнийския университет. Познат е като сценарист и режисьор на различни телевизионни и кино проекти. Световна слава печели с дебютния си роман „Предимствата да бъдеш аутсайдер”. Признава, че книгата е донякъде автобиографична, тъй като добре разбира какво преживява героят му Чарли, но животът му в гимназията е бил доста по-различен. Адаптира сценария и сам режисира екранизацията на романа „Предимствата да бъдеш аутсайдер”. Понастоящем живее в Лос Анджелис със съпругата и дъщеря си.

Сподели в: