"Предателства" – трагикомични разкази от Йосип Новакович

"Предателства. Разкази за война и страст" – сборник от Йосип Новакович е новото предложение на издателство ICU. Преводът от английски е на Елка Виденова, редактор е Невена Дишлиева-Кръстева, дизайн и художник на корицата е Дамян Дамянов. Книгата е финалист за Man Booker International Prize, 2013.

* * *
Тези трагикомични разкази очертават една различна и пленителна карта на балканското, в която родината е разказана през части на тялото. В „Ребра“ хърватска вдовица прибягва до отчаяни средства, за да спаси сина си от армията. В „Пурпурно сърце“ укрил се от военна служба мъж чака за трансплантация, но хърватски генерал открадва сърцето за себе си. В „Жлъч(ка)“ емигрирала в САЩ босненка не може да избяга от спомените си за родината.

Детската невинност се изпарява с пушечния дим, сластта измества любовта, а радостта от оцеляването взема връх над всички други житейски удоволствия. Най-доброто, написано от хърватския писател ЙосипНовакович, сборникът боде с жилото на истината, разсмива с непринуденост и търси помирение с миналото.

Дванайсетте разказа имат за фон войната, но предателствата в тях са свързани не толкова с измяна във военния смисъл на думата, колкото с едно усещане за съмнение и несигурност. Съмнение, което е загнездено в героите, но се пренася и върху читателя.
Някои от героите не са съвсем сигурни кой е човекът, когото обичат, и съмнението им е именно в това. Други се питат дали не наближава краят им. Съмненията обаче също могат да бъдат своеобразно предателство.

Разкази от „Предателства“ са публикувани преди това вThe Paris Review, Tin House, Plough shares, Tri Quarterly и Antioch Review.
 
Разкази от „Предателства“ са публикувани преди това вThe Paris Review, Tin House, Plough shares, Tri Quarterly и Antioch Review.

За Йосип Новакович:

Йосип Новакович е роден през 1956 г. в Дарувар, бивша Югославия, днес на територията на Република Хърватска. Когато е на двайсет, Новакович емигрира в САЩ, за да избегне военна служба. В Америка продължава образованието си – в Нови Сад е следвал медицина – занимава се с психология и теология, а след това и с творческо писане в Йейл. От 2009 г. живее в Монреал и има канадско гражданство. Преподава творческо писане в Конкордия.

Автор е на няколко сборника с разкази, като освен „Предателства“, на български е преведен и „Жълтък“. Романът му „Денят на лъжците“ (2004) получава широко международно признание. Сред творбите му има и сборници с есета, както и две книги за творческо писане – също преведени у нас.

Награди и отличия:
– 1990: Награда на Ingram Merrill Foundation
– 1995–1998: Три пъти включван в сборника на наградата Pushcart
– 1997: Включен е в сборникаBest American Poetry
– 1998: Разказът „Пурпур” е сред избраните за награда O’Henry
– 1997: Whiting Award
– 1999: Финалист за Paterson Fiction Prize
– 1999: Стипендия Guggenheim
– 1999: American Book Award
– 2007–2008: Стипендия на Black Mountain Institute
– 2013: Финалист за Man Booker International Prize

Отзиви за книгата:

"Тези истории изплитат магическа паяжина между хора, събития, времена и континенти. В крехките, невидими нишки на смисъла им аз намирам най-здравата спасителна мрежа на човечността – емпатията. Прозата на Новакович е космополитна, философска,
храбра и – по дяволите – безмилостно забавна!"
Захари Карабашлиев

"Тези трагикомични разкази очертават една различна и пленителна карта на балканското, в която родината е разказана през части на тялото. В „Ребра“ хърватска вдовица прибягва до отчаяни средства, за да спаси сина си от армията. В „Пурпурно сърце“ укрил се от военна служба мъж чака за трансплантация, но хърватски генерал открадва сърцето за себе си. В „Жлъч(ка)“ емигрирала в САЩ босненка не може да избяга от спомените си за родината.

"Всяка война се нуждае от своя Хашек, за да разкове фасадата от клишета и митове, зад която тече обичайният бизнес на смъртта. Войната в бивша Югославия си намери майстора в лицето на ЙосипНовакович! Искат се кураж и мъдрост, за да пишеш по този начин за незарасналите рани от близкото минало. И все пак това не е само разказ за войната. Новакович отваря прозорчета към един паралелен свят: космополитен, охолен, мирен, без видима връзка с балканския конфликт. Но връзката съществува. Парадоксите на човешката природа са в основата на всеки значим сюжет и могат да превърнат в ад дори най-кроткия следобед. Или да пренесат частица от Рая в разгара на кървава битка. Дълбок, смислен наратив, който не подминава с академично високомерие абсурдно-смешната страна на живота и ни помага да го приемем без отчаяние."

Алек Попов

"В разказите на ЙосипНовакович има по нещо от Чехов и Андрич, по нещо от Карвър и Нушич, омесено с изключителния талант на един роден разказвач, познавач на световната литература, човек, погледнал войната в очите. Когато четете тези разкази, вие винаги сте на фронтовата линия, независимо дали сте в Босна, Източна Славония, Краина, Санкт Петербург или Охайо, но винаги лице в лице с разтърсващата сила на думите и образите, които могат да убиват, но и да лекуват. Истински майстор на перото."

Светлозар Желев

Сподели в: