Преводачът Ивелина Карабашлиева за невероятните приключения на Мумията Думи

Кое прави една детска книжка интересна не само на децата, но и на родителите им? На тази тема си поговорихме с преводачката от холандки Ивелина Карабашлиева за "Мумията Думи и Златният скарабей" от Токса Ментен – първа книжка от поредицата за Мумията Думи (Издателство "Сиела", илюстрации на Ели Хейс, стр. 248, цена: 12 лв.)

Какви бяха първите ти впечатления от "Мумията Думи и Златният скарабей"?

Когато приех задачата, имах намерение първо да прочета книгата и след това да започна да я превеждам. Но когато я отворих и зачетох, тя толкова много ме увлече, че започнах веднага да я превеждам. В началото подходих малко предпазливо, защото не знаех какво да очаквам. Колебаех се дали ще ми хареса. Въпреки, че имаме дете на 4 години, аз самата отдвана не бях чела детска книга за 10-годишни деца.

Още в началото разбрах, че историята е изключително забавна. В нея се разказва се за едно момче, което живее с баща си в най-скучното място на света – едно село в Холандия. Това е едно нормално дете на 10 години с много бурна фантазия. В това скучно ежедневие един ден той намира в стаята си мумия. Интересното започва и не можеш да оставиш книгата чак до края. Толкова те увлича, че забравяш, че случващото се е практически невъзможно. Как така мумия ще се съживи след 4 000 години?!

Забавна ли ще бъде за децата?

Със сигурност да, защото е написана по много лек и фин начин. А бих казала и за родителите 🙂 Това е една невероятна история за приятелство, за приспособяването в нашия свят – към езика и привичките на съвременния живот, за срещата с непознатото и нашето отношение към хората, различни от нас;  за любовта и доверието в семейството. Книгата разказва низ от ситуации, които понякога са много смешни, друг път – много тъжни. Главният герой е мумия, но на нейно място може да е всяко по-различно изглеждащо дете.

Поредицата продължава, нали така?

Историята продължава. Въпреки сериозните приключения, в края на първата част Мумуята Думи оживява, все пак – нали книгите са пет 🙂 Втората книга разказва за завръщането на Мумията Думи в Египет. Какви приключения го чакат там и аз още не знам. Фантазията на Тосте Менден е невероятна и аз нямам представа докъде ще ни отведе.

Разкажи ни малко повече за авторката – Тоска Ментен.

Тя е завършила Художествената академия и 14 години е преподавала "Изкуство" в основно училище. Тя самата също има 3 деца. Ежедневието й изцяло е било ангажирано с деца – и в работата, и вкъщи. Тази любов към тях се усеща в стила й на писане. Има около 20 издадени книги. Започва с къси форми в детската литература  – разкази и есета. Преди 7-8 години напуска работата си и започва да се занимава само с писане. Много е обичана от критиката и от читателите, чакана, с много награди – национални и международни, включително от много престижната холандска награда – "Детско жури", която се дава и от деца, и от възрастни критици.

Поредицата за Мумията Думи е награждавана няколко пъти. Надявам се,  че българската публика ще се радва на още много нейни книги.

Прочетете още:
"Мумията Думи и Златният скарабей" от Тоска Ментен

Сподели в: