Пратиха 1000 жерава за Хирошима

Хиляда хартиени жерава изпратиха децата от Школата по изкуства към читалище “Разум” в Монтана до Хирошима като символ на мира. На 6 август 2007 г. по повод 52 годишнината от избухването на атомната бомба през Втората световна война в Япония отдават своеобразна почит към невинните жертви.

Оригамите са изработени под ръководството на артпедагожката Сачие Дикасон. Японката е доброволка в читалището в Монтана, пратеничка на държавната асоциация Джайк. Първите сто жерави са нарисувани с много любов от 10 годишната Ана-Мария Григорова. Момичето се трогнало от разказаната история за японче, пострадало от атомната разруха, което вярвало, че ще оздравее ако събере в ято хиляда жерави. За церемонията всяка година пъстрите птици пристигат от всички краища на света, разказва Сачие Дикасон. Тя обучава децата и дами от града в традиционното японско изкуство за подреждане на цветя икебана, като търси хармонията между трите елемента – небето, човека и земята.

Над 300 000 души са загинали в Хирошима и Нагасаки през 1945-та непосредствено от взрива и десетки хиляди пострадали от радиацията.

На снимката – доброволката Сачие Дикасон брои малките книжни жерави за Хирошима – символ на мира.

Прочетете още за Деня на милосърдието

Сподели в: