"Пратеникът" – шпионски трилър, изпълнен с напрежение, което спира дъха

"Пратеникът” е поредното доказателство, че Даниъл Силва е майстор на шпионския трилър от световна класа. Авторът не изневерява на професионализма си и този път, предлагайки ни  един наистина неустоим трилър, който грабва вниманието и увлича до последната страница.

Когато за последен път се сблъскахме с Габриел Алон, легендарният шпионин и убиец на израелските тайни служби, той се възстановяваше от кървавия си сблъсък с палестинския терорист Калед ал Халифа. Разкрит, търсен от френската полиция за разпит относно ролятата му в терористичния атентат на парижката гара, той има само две възможности: да живее под прикритие в Израел или да приеме работа в централата на Мосад, работа, която изобщо не му е по сърце.

Но когато арабски преподавател – реформист умира при тайнствени обстоятелства в Лондон, Габриел получава още една възможност. Израелското разузнаване знае, че професорът е набирал членове на тайнствена терористична група, свързана с Ал-Кайда и снимки от компютъра му разкриват, че групата планира да нападне най-изявения символ на християнството – Ватиканът. Габриел предава предупреждението на своя стар приятел, Монсиньор Луиджи Донати, личният секретар на Папата, призован в Йерусалим, за да се увери сам в доказателствата. Когато Донати кани Габриел в Рим, за да подпомогне папската охрана, той веднага приема. Онова, което нито Донати, нито Габриел предполагат е, че ислямистките сили вече са проникнали във Ватикана. И че в най-скоро време ще се озоват в центъра на най-унищожителната терористична атака след 11 септември.

В последвалите дни Габриел и колегите му в Тел Авив и Вашингтон търпеливо пресяват информацията за тайнствената група, поела отговорността за атаката срещу Папата, при която са убити десетки. Всички следи водят към един-единствен виновник: Саудитска Арабия. Още по-точно – към двама мъже: към саудитския офицер от разузнаването Ахмед бин Шафик и световноизвестния саудитски милиардер и колекционер Абдул Азиз Ал-Бакари. Бин Шафик и Ал-Бакари представляват проблем, който, по политически и икономически причини, американците не могат сами да разрешат. И затова американският президент и шефа на ЦРУ молят Габриел да проведе мисията вместо тях. Задачата е да се проникне в най-близкото обкръжение на Ал-Бакари, да се открие Ахмед бин Шафик и да го убие, преди да удари отново. Габриел приема задачата, тъй като е бил лично засегнат от новата вълна на терор. Неговият приятел и учител, легендарният израелски шпионин Ари Шамрон, също е взет под прицел и в резултат от атентат срещу него сега лежи тежко ранен в болница в Йерусалим.

Въоръжен с отдавна изгубен шедьовър на Ван Гог и смела млада американка – куратор във вашингтонски музей на изкуствата – Сара Банкрофт, Габриел опитва да проникне в най-близкото обкръжение на човека, който е не само подстрекател, но и финансов организатор и самият зъл гений на Джихада. И Алон ще се изправи пред смъртоносен двубой със саудитския терорист. Преследването първо ще го отведе в художествена галерия в Лондон, после в рая на слънчев карибски остров и усамотена долина в сърцето на Швейцария, а накрая обратно във Ватикана. Там, където живота на Папата и Президента ще висят на косъм от това ще успее ли Габриел да предотврати поредния атентат срещу тях. Докато не открие първоизточника, онзи, който е наредил да се извърши екзекуцията и не го отстрани завинаги.

Отзиви за книгата:

"Невероятно увлекателен и красиво написан съвременен шпионски трилър“.
Буклист

"Бестселъровият автор Даниъл Силва продължава да дава основание за сравнение с Джон льо Каре, както става ясно от последния му трилър с главен герой израелския художник реставратор и шпионин Габриел Алон… Начинът, по който Силва разгръща сюжета ще задържи читателите точно там, където ги иска: на ръба на столовете…“
Пъблишърс Уикли

За автора:

Даниъл Силва започва кариерата си като журналист в Сан Франциско. През 1987 г. е назначен от Юнайтид Прес Интърнешънъл за кореспондент за Близкия изток и е изпратен в Кайро. Той  пътува непрекъснато в района, за да отразява ирано-иракската война, терористичните актове и политическите конфликти. По време на назначението си в Персийския залив той среща съпругата си – Джейми Ганджъл, кореспондент за Ен Би Си.
 
Връщайки се във Вашингтон, в продължение на пет години Силва работи в новинарския екип на Си Ен Ен. През 1993 г. се премества в токшоу, а през 1994 г. започва работа върху първия си роман –  "Невероятният шпионин“, който изненадва читателите и критиката и влиза в класациите за бестселъри. Силва напуска Си Ен Ен през юни 1997г., за да се отдаде изцяло на творчеството си. Той е автор  на голям брой романи, които изненадват с вълнуващи сюжети. Сред тях са  "Невероятният шпионин“, "Знакът на убиеца“, "Време за убиване“,  "Английският убиец“, "Изповедникът“, "Смърт във Виена“, "Принцът на огъня“,  "Художникът убиец“ и "Пратеникът”.

В романите си Даниъл Силва събира най-важното в художествената проза – значима тема, завладяващи герои, автентична обстановка и спиращ дъха сюжет. Този сюжет той изгражда на базата на напрежение, породено от реалистични опасности, рисковани ситуации и неустоимо действие. Не случайно той е един от най-обичаните и продавани бестселърови автори.
Силва е определян като:
"Майстор на шпионския трилър от световна класа.”
Вашингтон Поуст

"Писател, който вдъхва нов живот на международния трилър.”
Нюздей

"Майстор на шпионажа”
Синсинати Инкуайър

Издател – ИК "Хермес".
Корична цена – 11.99 лева.

Сподели в: