Празнуват с фиеста 30 години Royal Dixie Band на сцената на 6-ия Дикси-джаз Фест Велико Търново, 2013

Този сезон по улиците на старопрестолно Велико Търново ще са на мода лятната, леко широка рокля на точки за жените, а за мъжете сандалите и костюма, както и шапката тип бомбе. Защото суингът отново ще диктува модата!
Swing, Swing, Swing!
Когато Бени Гудмън започва да свири по-бързите хот ритми отзивите са смесени. Повратна точка е участието на оркестъра му в „Palomar Ballroom”. Там те започват да свирят по-бавни и лирични парчета тип суийт. Тълпата не реагира по никакъв начин и Гудмън и оркестърът му решават, че това е края на кариерата им. Решават да завършат с хот ритми, понеже те самите много ги харесват – и тогава тълпата избухва. Те са чували техния оркестър и хот записите им по радиото и това е била причината да посетят концерта им. След медийния отзвук за участието им кариерата
им тръгва да се развива отлично, а суингът привлича общественото внимание и става доминиращ стил през следващото десетилетие.
It Don’t Mean A Thing, If It Ain’t Got That Swing
Ако няма суинг, няма смисъл, както е казал Дюк Елингтън през далечната 1932 г. Е, вие със сигурност перфектно знаете стъпките, а за смисъла ще се погрижат организаторите.
Фестивалът:
За шести пореден път Община Велико Търново и Фондация „Дикси-джаз фест Велико Търново” събират почитателите на диксиленд и джаз музиката за три дни, от 11 до 13 юли, на красивата сцена под Паметник „Асеневци” в старата столица. Тази година фокусът на фестивала ще е върху олд-тайм джаза и суинга. Той ще мине под мотото Време за суинг! / Swing rules!, а танците пред сцената ще са задължителни. Входът за събитията в рамките на фестивала е свободен. Официалното откриване е в 20:00 ч. на 11 юли, а половин час по-рано ще бъде открита и атрактивната изложба „Джа
з в старата столица” на фотографите Теодор Калушков, Генчо Петков и Никифор Тодоров. На 12 юли концертите започват в 19:30 ч., а в последната вечер, на 13 юли – от 20:00 ч. И през трите фестивални вечери продължението е в клуб „Мелон” с джемсешъни.
Дикси-джаз фест ‘2013 се организира от Община Велико Търново и Фондация „Дикси-джаз фест” с подкрепата на Хотел „Севастократор”, Хотел „Алегро”, „Алекс ОК”, „Велттед – Секюрити” ЕООД, Клуб „Мелон”, "B sound", Вестник „Янтра Днес”, Телевизия „Евроком Царевец”, „Сладоледи Дени”, Георги Мешенлиев.
Програмата:
11 юли, четвъртък, Паметник „Асеневци”
19:30 ч. Откриване на фото изложба „Джаз в старата столица”
20:00 ч. Официално откриване на фестивала
1. Дикси Бенд Тетевен
2. Венцислав Благоев, Военен Биг Бенд Стара Загора и Приятели с диригент кап. Цветомир Василев. Солисти: Венцислав Благоев, Милица Гладнишка и Цветомир Цанков
00:00 ч., клуб „Мелон” – Джемсешън

12 юли, петък, 19:30 ч., Паметник „Асеневци”
1. Градски Духов Оркестър Велико Търново с диригент Владимир Бошнаков
2. Alexandrov Ragtime Band
3. Стефка Оникян и Royal Dixie Band
00:00 ч., клуб „Мелон” – Джемсешън

13 юли, събота, 20:00 ч., Паметник „Асеневци”
1. Румен Халачев квартет
2. Сентиментал Суингърс и Михаил Йосифов секстет
00:00 ч., клуб „Мелон” – Джемсешън

http://dixiejazzfest.com/home.html
https://www.facebook.com/pages/Dixie-Jazz-Fest-V-Tarnovo/149262358455239?ref=hl

Сподели в: