Празничните дни на Art Space са посветени на операта и великите български гласове

Предстоящите празничните дни на Art Space 7 – 13 септември (лятна сцена до НДК в София) са посветени на операта и великите български гласове. В рамките на второто издание на Филмовия фестивал “Седмица на българските гласове по световните сцени” ще могат да бъдат видени „Бохеми” в изпълнение на Лучано Павароти и Николай Гяуров, „Хубавата Елена”, постановка на Цюрихската опера с участието на Веселина Кацарова и „Кармен”, постановка Джанфранко Де Бозио, с участието на Надя Кръстева.

На 10 септември от 19 часа аромат на джинджифил, кадрамон и шафран, пъстри цветове, музика и мистични мудри ще завладеят Art Space. Намасте! Божественото в мен се прекланя на Божественото в теб! Това е поздрава в Индия и така ще посрещне всички Капка Кумар – българката, която като дете сама учи индийски танци пред огледалото, а днес индийските й приятели откриват в нея своя преродила се сродна душа. Какво означават патака, хамсаса, катакамука и алападма и как се изпълняват мудрите (движенията на ръцете), как се танцува космическия танц Тандав, с който Шива създава земята – всичко това ще научат изкушените от грацията и ефирността на индийските танци. Смисъла на къносването, което пречиства тялото и душата, защо трябва да носим гривни на краката и как различните накити задвижват определена енергия в човека – част от тайните, които Капка Кумар ще разкрие. За красотата на вечерта ще се погрижат танцьорките от „Раджуника”. Всеки желаещ ще може да се преобрази със сари или чалма и да опита от ароматните индийски чайове с шафран, джинджифил и карамфил. И както казва Капка Кумар: „Да отворим чакрите и сърцата си, за да покажем своето истинско аз”.

На 13 септември ще се върнем в средата на 80-те и времето на „Кравай“ с рок-бандата „Ревю“ и Васо Гюров. От 20 часа е прожекцията на Експериментът „Волни до гроб“, както го наричат петимата режисьори – Иван Марков, Чавдар Павлов, Веселин Христов, Светослав Драганов и Васил Гюров. Документален разказ за живота на хората и общностите около кафене „Кравай“ от 80-те и до днес.

Филмът първоначално е трябвало да бъде клип за парчето на „Ревю“ за Клуб 17, но постепенно е преминало в пътуване на група музиканти, които срещат други и – излизайки извън времето и реалностите – прераства в разказ, който не бива да се пропуска.

От 21 часа „Ревю“ и Васо Гюров ще забият за всички фенове любими парчета, а се очакват и изненади…

Програма на Art Space 7 – 13 септември 2012

Сподели в: