Празнична програма 25 години издателство "Колибри"

През 2015 издателство Colibri, навършва четвърт век. Този прекрасен юбилей е повод за равносметка и планиране на голям фестивал – CineLibri – където книгите и филимте се срещат за първи път в България (а и по света). Ето и предварителната му програма:

CineLibri: един вълнуващ кино-литературен форум с участието на родни и световни знаменитости, който ще затвърди убеждението, че всепризнатите образци на голямото кино са неразделни от достиженията на „добрата” литература. Първият кино-литературен фестивал CineLibri ще се проведе между 2 и 11 ноември 2015 година в трите най-големи български града – София, Пловдив и Варна и ще предложи на своите гости един безпрецедентен празник, красива симбиоза на емоции на територията на киното и литературата. Творци с международно признание като Дъглас Кенеди, Маргарет Мацантини и Серджо Кастелито ще бъдат специални гости на първото издание на фестивала. Всяка прожекция ше бъде съпроводена от хепънинг и дискусии. Информация ще намерите на www.cinelibri.com и https://www.facebook.com/CineLibri.

Изложба I Libri: Фотографска изложба Моста на влюбените в книгите ще бъде открита на 18 ноември. 60 художествени фотографии на посланици на книгите, заснети с техните любими произведения, ще украсят Моста на влюбените между 20 и 30 ноември 2015. Именити български и световноизвестни творци като Давид Фоенкинос, Явор Гърдев, Ицко Финци, Белослава, Бернар Вербер, Снежина Петрова, Фредерик Бегбеде и много други ще бъдат заснети от изтъкнати български и чужди фотографи. Вярваме, че чрез този нетрадиционен „фоторазказ” публиката ще разпознае любимците си от екрана, литературната, музикалната и театралната сцена като читатели и почитатели на книгите, и ще спомогнем за изграждане на отношение към стойностната литература.

Съпътстваща програма: очаквайте премиери на книги от различни жанрове, вълнуващи срещи „на живо” с едни от най-дискутираните и обещаващи съвременни български автори, участие в Софийския международен панаир на книгата и Международния литературен фестивал, премиери на книги и техните екранизации в рамките на Киномания 2015, серия от хепънинги с участието на знакови публични личности и много изненади за децата. Сред акцентите в издателската програма фигурират дългоочаквани заглавия от Салман Рушди и Исабел Алиенде, от Харуки Мураками и Людмила Улицка, биографията на кинолегендата Уди Алън, новата книга на Емир Кустурица, озаглавена „Сто яда”. Авторитетната поредица „Амаркорд” ще приобщи и „Територията на моята любов”, автобиографична изповед на големия Никита Михалков. Ще ви предложим сборника „Алефът” от ненадминатия Хорхе Луис Борхес, сензационното продължение на „Милениум” и „Тесният път до дълбокия север” – романа, с който Ричард Фланaгaн спечели „Ман Букър” 2014.

Очаквайте конкретна информация за всяка отделна инициатива.

Сподели в: