Празничен новогодишен концерт на 1 януари 2009

„Духът на Русия” се нарича Празничния новогодишен концерт на 1 януари. От 18.30 часа по канал 1 на БНТ и сателитния канал „България” ще бъде излъчен музикалния поздрав на Новогодишния музикален фестивал към всички българи за Новата 2009. Фестивалният симфоничен оркестър под  диригенството на маестро Емил Табаков ще изпълни шедьоври от Мусоргски, Глинка, Глиер, Шостакович и Хачатурян. Гост е водещият бас от Болшой театър  Валери Гилманов. Младите таланти са цигуларката Кристина Хинова и изгряващи балетни звезди от Националното училище за танцово изкуство, които ще се изявят в откъси от балетите „Лебедово езеро” и „Лешникотрошачката” на Чайковски. Концертът  е под почетния патронаж на министъра на културата  на България Стефан Данаилов и Посолството на Руската федерация у нас и е своеобразен преход между годината на Русия в България и предстоящата 2009 – на България в Русия.
Басът Валери Гилманов  e носител на множество награди като „Филип-Морис-Дебют”, „Златна маска”, наградата „Рай” и др. От 2002 е солист на Болшой театър. По покана на Мстислав Ростропович, певецът участва в международния проект: концерт-спектакъл на операта „Екатерина Измаилова” („Лейди Макбет на Мценска губерния”) на Шостакович, изпълнявана в Испания, Италия, Франция, Германия, Аржентина. На сцената на Болшой театър Валери Гилманов пее целия басов репертоар. Представя се като гост-солист в Италия, Финландия, Франция, Сърбия.

Младата цигуларка  Кристина Хинова е възпитаничка на Екатерина Драмалиева и проф. Ангел Станков. Тя е носител на множество награди от национални и международни конкурси, сред които първа награда от „Концертино Прага” по камерна музика (2006), бронзов медал и диплом от Вторите световни делфийски игри (световно първенство по изкуствата, провеждани под егидата на ЮНЕСКО, Съвета на Европа и Министерство на Външните работи на Руската Федерация) в гр. Саратов, Русия през септември 2008. През 2005 след конкурс Кристина получава цигулката на В. Василев – копие на GUARNIERI, собственост на Д. Ф. „XIII века България”. Била е солист на Камерен ансамбъл „Софийски солисти”, Ансамбъл „Оркестрал”, Софийската, Варненската и Бургаската филхармонии, камерните оркестри в Лисабон (Португалия) и гр. Упсала (Швеция).

Създадено през 1951 година Националното училище за танцово изкуство – София, в своята 57-годишна история е подготвило над 1800 танцови дейци – изпълнители, педагози, хореографи, теоретици. Специалностите “Класически танц“ ,“Български танци“ и „Модерни танци”, подготвят кадри за страната, а над триста артисти работят в престижни балетни компании в чужбина. Сред възпитаниците на НУТИ са лауреати на международни конкурси и фестивали, както и носители на най-високи държавни отличия. Днешните педагози и ученици продължават традицията на професионалното танцово обучение и утвърждават постиженията на българската танцова школа.

Фестивалният симфоничен оркестър е основан през 1986 по идея на големия български диригент Емил Чакъров (1948-1991), ученик и асистент на Херберт фон Караян. В продължение на повече от 20 години ФСО / SFO се утвърди като един от най-представителните български симфонични оркестри, свирил под палката на диригенти като: Емил Чакъров, Юлиан Ковачев, Росен Миланов, Найден Тодоров, Емил Табаков, Мартин Пантелеев, Ералдо Салмиери, Нино Рота, Паоло Перони, Джорджо Прадела и др.  Създаден с цел да се утвърти като основен оркестър на ежегодния международен Новогодишен музикален фестивал, Фестивалният симфоничен оркестърът събира млади талантливи инструменталисти и опитни носители на дългогодишната традиция.
Маестро Емил Табаков е сред най-добрите български диригенти. Той гостува в Европа, Русия, САЩ, Австралия, Канада, Япония, Южна Корея, Сингапур, Тайван, Бразилия, Израел и др. Дирижирайки най-престижните орктестрпи в света. От ноември 2008 Емил Табаков е главен художествен ръководител и диригент на СО на БНР.

Сподели в: