Празничен концерт-спектакъл на ансамбъл "Българе"

Заповядайте на  4 ноември от 19 ч. на концерт-спектакъл на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”! Поводът е 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България. Събитието ще бъде под патронажа на кмета на София Бойко Борисов. Билети има на касата на НДК и в мрежата на  Eventim.bg.

 

Национален фолклорен ансамбъл „Българе” навърши през октомври 6 години. Това е най-големият частен ансамбъл в страната. Най-мащабен и като идея, защото през изминалите няколко години фактите повече от красноречиво говорят за реализирането на една сбъдната мечта, обиколила света. Заслугата е на идеолога, мотора и мечтателя Христо Димитров, за когото няма невъзможни неща.

От създаването си досега, ансамбъл „Българе” има над 700 представления и концерти в страната и чужбина, 24 от които в Зала 1 на НДК, 11 в Античния театър в Пловдив, 10 в Двореца на културата и спорта във Варна.

През всичките тези години танцьорите от ‘Българе” спечелиха овациите и сърцата на публиката във Франция, Германия, Австрия, Люксембург, Румъния, Чехия, Израел, Япония, Гърция, Сърбия, Македония, Белгия, Холандия и други държави.

През 200. г. бе създадена фондация „Българе”, учреди се и движението „Второ Българско Възраждане”, започна издаването и на списание „Българе”. НФА „Българе” участва в 21 благотворителни инициативи, издаде двоен компактдиск с музиката и спектаклите на ансамбъла и започна снимки на първия музикално-танцов филм в България.

За ансамбъла са ушити стотици костюми от различни етнографски области на България, изковани са мечове, щитове, пушки и дори черешово топче за реквизита на спектаклите.

Сред най-голямото богатство и гордост на „Българе” обаче, са бебетата, родени в семействата на танцьорите – общо девет, като последните три се появиха на бял свят през тази година – Емануила, Александър и Симеон.


Интервю с Живко Иванов – балетмайстор на ансамбъл "Българе" и горд баща на едно от бебетата

Сподели в: