Празничен Великденски концерт с вход свободен

На 9 април, от 19:00 м., Аулата на СУ "Свети Климент Охридски", централна сграда,  Бароково Трио „Афетуозо” и „Кварто Квартет” ще представят:

Празничен Великденски концерт
"СТАБАТ МАТЕР"
от Джовани Батиста Перголези

Вход свободен

Организатор: Културният център на СУ „Св. Климент

Софийският университет „Св. Климент Охридски” и тази година ще отбележи Светлия християнски празник с тържествен концерт в Аулата на Ректората - вече традиционно очаквано музикално събитие както за университетската общност, така и за жителите и гостите на столицата.

По покана на Културния център на СУ на 9 април, Велики четвъртък, изпълнители от два високопрофесионални камерни състава – Бароково трио „Афетуозо“ и „Кварто Квартет“ (носител на наградата Кристална Лира) – ще изпълнят цялостното произведение „Стабат Матер” от Джовани Батиста Перголези. Солисти ще бъдат Христина Василева, сопран, и Виолета Радомирска, мецосопран. Благодарение на любезната подкрепа на спомоществователя на събитието, г-н Алекс Нестор, публиката ще има възможност да посети концерта при вход свободен.

“Stabat Mater” (1736 г.) е една от знаменитите религиозни творби на Перголези. Наричат я лебедовата песен на композитора, тъй като е написана в края на живота му (едва 26-годишен), специално за бдението на Разпети петък в чест на Дева Мария на Неаполитанското братство на рицарите на Сан Луиджи ди Палацо. Творбата на Перголези измества в службата едноименното произведение на друг голям италиански композитор, Алесандро Скарлати, писано девет години по-рано. Жан-Жак Русо определя въвеждащата част на произведението като „най-съвършения и въздействащ дует, композиран някога“.

С участието на:

Бароково трио „Афетуозо”:
Христина Василева, сопран
Виолета Радомирска, мецосопран, гост
Димитър Маринкев, флейта
Йосиф Герджиков, клавесин

„Кварто Квартет”:
Иван Пенчев, цигулка
Светлана Станчева, цигулка
Татяна Тодорова, виола
Димитър Тенчев, виолончело

Сподели в: