Празници на духовите оркестри "Дико Илиев" започват на 13 май в Монтана

Духови оркестри от България и Холандия ще участват в празниците на духовите оркестри “Дико Илиев” – Монтана 2008. Събитието се провежда под патронажа на министъра на културата проф. Стефан Данаилов. Той ще открие единадесетото им издание, което съвпада с честването на 110-тата годишнина от рождението на Дико Илиев.

Международният фестивал ще започне на 13 май 2008 г. с поклонение пред паметната плоча на композитора, който в последните десетилетия от живота си твори в Монтана. В трите дни на празниците, които нямат конкурсен характер, ще свирят младежки, самодейни и професионални оркестри, съобщиха от общината.

Програмата ще започне с изпълнения на Младежки духов оркестър с мажоретки от Ловеч, Духовия оркестър при НУМТИ “Добрин Петков” и Мажоретния състав при ОДК “Ера 3000” в Пловдив, Духовия оркестър при читалище “Разум” и Мажоретния състав при Общински младежки дом – Монтана, и Хофкапеле Ноойт Гедагт – Войдригем, Холандия. Оркестърът от провинция Северен Брабант за пръв път гастролира в България. Мотото на бенда е "Ние превръщаме всеки празник в събитие и всяко събитие в празник”. Репертоарът му съдържа различни творби – от класически увертюри до маршове, полки и холандски фолклорни мелодии. Композициите, включени в програмата, гарантират, че оркестърът е способен да забавлява хора от всички възрасти и националности.
 
Диригентите на всички духови оркестри, участвали в досегашните 10 издания на празниците, са поканени на 14 май 2008 г.на среща–разговор. Те ще дискутират проблемите и съвременните тенденции в развитието на духовите оркестри. Сред гостите ще са и д-р Елисавета Вълчинова – Чендова, д-р Дора Малчева, Иван Денов, Христо Тонев, Божана Димитрова, чиито принос за популяризирането на творчеството на Дико Илиев е безспорен.

В концертната програма на 14 май 2008 г. ще се представят Младежкият духов оркестър и Мажоретният състав  към Общинския комплекс “Дворец на културата” в Перник, Представителният общински младежки духов оркестър с мажоретки от Троян, Духовият оркестър и Мажоретният състав от Ботевград и Духовият оркестър при читалище ”Просвета” в Свиленград, с които ще танцуват мажоретките от Монтана.

В третия ден на Дикоилиевите празници на открита естрада на централния площад в Монтана ще се изявят Представителният младежки духов оркестър “Стефан  Стефанов” и Мажоретният състав “Светла” – град Елин Пелин, Духовият оркестър към ПМГ ”Св. Климент Охридски” и Мажоретният състав към Общинския младежки дом в Монтана, Фестивалният военен оркестър от Велико Търново и Духовият оркестър и Мажоретен състав от Велинград.
 
Съпътстващо събитие на празниците е конкурсът за рисунка “Тъпан бие, хоро се вие”, организиран от Община Монтана. Той съществува от 2000 година. До момента са получени около 250 детски творби. Пликовете носят пощенско клеймо от Австрия, Беларус, Италия, Индия, Словения, Сърбия, Хърватска и 28 населени места в България. До 1 май 2008 г., когато е крайният срок за изпращане на рисунки, се очаква да пристигнат поне още толкова детски творби. Те ще бъдат журирани на 8 май 2008 г..
Наградите на отличените участници ще бъдат връчени в тържествена обстановка при откриването на Единадесетите празници на духовите оркестри “Дико Илиев” на 13 май 2008 г. Ако децата от чужбина не могат да присъстват, на церемонията по награждаването ще бъдат поканени културните аташета на посолствата на съответните страни, за да получат наградата им. Рисунките на отличените ще бъдат предадени на ХГ “Кирил Петров” и зачислени към фонда на галерията в раздел “Детско изкуство”.
Творбите на участниците, класирани на първите 50 места ще бъдат показани на изложба в експозиционна зала “Кутловица” на дружество на художниците “Тенец” – Монтана.

На 13 май 2008 г. Община Монтана  организира и семинар на тема "Интерактивните художествени форми и синтезът на изкуствата в обучението по изобразително изкуство" за преподаватели по тази дисциплина. Лектор ще бъде д-р Мариета Савчева, която ще председателства журито на конкурса за детска рисунка “Тъпан бие, хоро се вие”. Тя е преподавател по методика на обучението по изобразително изкуство от Департамента за информация и усъвършенстване на учители към СУ “Св. Климент Охридски”. На планираното обучение ще се дискутира провеждането на фестивали, конкурси, художествени ателиета и пленери, пърформънси, хепънинги, екологично изкуство и всякакви други такива изяви, предполагащи синтез между музика, танци и рисуване.
 

Сподели в: