Празник на унгарската кухня

От 14 до 22 март ресторант "Гъливер" в София ще стане домакин на дните на унгарската кухня с ястия по оригинални унаграски рецепти, унгарски вина и ракии. Поводът е 15 март – национлният празник на Унгария.

Малко история за кафене "Пилвакс" в Будапеща

В началото на 1800-те години гражданите от големите унгарски градове си създали нови хранителни навици. Хората привикнали да се хранят по три пъти на ден. Тогава като част от сутрешната закуска се налагат чаят, какаото и кафето. На все повече места в Будапеща отварят врати кафенета. Освен че предлагат сладкарски изделия и напитки, те са една възможност за срещи, разговори и дори игри. Кафенетата скоро се превръщат в най-важните средища на светския живот. Хора на изкуството, студенти заедно обсъждат събитията. Едно от предпочитаните места на пещенската младеж е „Cafe Renaissance” (кафе „Ренесанс”) на тогавашната улица „Ури”, която днес е кръстена „Шандор Петьофи”. Един от келнерите в кафене „Cafe Renaissance” е Карой Пилвакс, който скоро се превръща в негов собственик. И кафенето е наречено на негово име − „Пилвакс”.

През последния период от Епохата на реформите в Унгария кафенето става средище на радикалната младежка интелигенция; тук наред с всичко друго се сформират и организациите „Млада Унгария” и „Кръг на десетимата”, стожер на които е Шандор Петьофи. Младият поет редовно закусва в кафенето. Чести гости на кафене „Пилвакс” са младият поет Янош Вайда и Пал Вашархеи. Кафенето е един от важните центрове на революцията от 15 март 1848 г., в него Петьофи и другарите му обсъждат най-важните искания на революцията и тук съставят т.н. „Дванадесет точки”. В деня на революцията Шандор Петьофи за пръв път в него декламира „Национална песен” и оттук започват революционните събития.

По информация на Унгарски културен институ Балаши
Снимка Институт Балаши

Сподели в: