Празник на Националното училище за музикално и сценични изкуства в Стара Загора "Христина Морфова"

През 1889 година на 24 април в Стара Загора е родена Христина Морфова – великата оперна певица на България и света, наречена „Българският славей“. Над 40 са нейните образи в операта. Огромният й, красив и пробивен глас й позволява с лекота да преодолее партии от колоратурата – Лакме, Миньон, Царицата на нощта, Розина, през тези за лиричното и лирико-драматичното сопрано: Татяна Ларина, Русалка, Катя Кабанова, Йенуфа, Травиата, Мадам Бътерфлай, Мирей, до драматичните като Аида и Леонора и дори до мецосопрановите Кармен и Далила. След години само великата Калас ще може да повтори това. Мофрова изпълнява Далила пред самия й автор Камий Сен Санс в Париж, след което той възкликва: „Сигурно няма да доживея часа на Вашата слава, но тя неминуемо ще дойде. Прекланям се пред Вас!”.
Днешният 24 април е и патронният празник на Националното училище за музикално и сценични изкуства в Стара Загора, което носи името на Христина Морфова. Възпитаниците му довечера ще се изявят на сцената на Държавна опера Стара Загора с Празничен концерт. Солисти ще са учениците Кристина Йоргова-пиано, Божидар Рахнев-цигулка, Лора Петрова-цигулка, Кеворк Есмерян-цигулка, Мариан Божидаров-кларинет, Венцислав Пенев-кларинет, Здравка Василева-тромпет, Николай Василев-туба, Ива Златева-маримба, Александрина Цанева-флейта, арии из опери и оперети ще изпълнят Румяна Костова, Яна Стефанова, Вилиана Богданова. На сцената участниците ще бъдат с оркестъра на Държавна опера Стара Загора с диригент Здравко Лазаров /също възпитаник на училището/ , концертмайстор -Паулина Колева. В програмата ще чуете изпълнения от Моцарт, Менделсон, Сарасате, Вебер, Щелоков, Георги Златев – Черкин, Бах, Парашкев Хаджиев, Джернигън.
В архивите на Стара Загора се съхранява „Правилник” от 11 декември 1897 година на първото у нас музикално училище, създадено от местното дружество “Кавал”. Негови основатели са радетелите за музикална Стара Загора – Петко Икономов, Георги Байданов и завършилият композиция в Пражката консерватория старозагорец Димитър Хаджигеоргиев. Това училище просъществува само няколко години, но искрата е запалена. През 1904 година се открива и Музикалното училище в София. Сред основателите му отново е старозагорецът Димитър Хаджигеоргиев, който по-късно, през 1912 става и негов директор. Във времето ентусиазмът на старозагорци превръща града ни в един от големите културни центрове на страната. През 1925 година в града възниква първият извънстоличен оперен театър. Първата радиостанция в провинцията започва своите предавания също от Стара Загора. На 1 септември 1974 година със заповед Д-3 626 от 8 май 1974 на Министерството на просветата е открито и Музикално училище в града.
През 2008 г. по случай 120 години от рождението на своя патрон Христина Морфова Национално училище за музикални и сценични изкуства бе продуцент на документален филм, посветен на оперната Прима. В същата година на своето заседание Общинският съвет на Стара Загора удостои посмъртно Христина Морфова със званието “Почетен гражданин на Стара Загора”.

Сподели в: