Празник на балета се отбелязва с голям концерт в Пловдив

На 29 април, от 19.00 часа на сцената на Концертна зала, Пловдив ще се състои балетна галавечер, посветена на Международния ден на танца.
Особено ни е приятно да си спомним, че този паметен ден бе учреден именно в България, на заседание на Постоянния танцов комитет при Международния театрален институт на ЮНЕСКО (1978 г.). Датата, разбира се, е символична – всяка година на 29 април празнуваме и рождението на великия френски реформатор на танца Жан-Жорж Новер (1927-1810), а светът отдава своята почит към най-възвишеното изкуство – танца.
Сценично изкуство, чието съдържание се разкрива чрез танцово-музикални образи – това е определението за балета днес. А според Жан-Жорж Новер (1727-1810), създателят на балета като самостоятелен театрален жанр, това е «драма, написана с музика и въплътена чрез хореография»! Рожденната дата на Новер – 29 април – е определена от ЮНЕСКО за празник на балета по цял свят. Защото «Целият съвременен танцов театър произлиза от неговите действени балети!» – твърди Морис Бежар. Новер е енциклопедична, свръхнадарена личност. Неговото наследство, съхранено в епохалния му труд «Писма върху танца» (1760 г.), се ползва и днес. Представител на просвещението, преборил се с употребата на маските, перуките и кринолините, Новер изобличава преди всичко пустата развлекателност. Не забава за публиката, а изкуство, призвано да принася полза на обществото, е според него балетът.
Всяка година едно поздравление от световно признат хореограф и танцьор се разпространява в целия свят. Личността се избира от основателите на Международния ден на танца – Международния танцов комитет на Международния театрален институт (ITI), съвместно със Световния танцов алианс – асоцииран член на ITI. Специалното обръщение за Международния ден на танца цели с отбелязването на деня на танца, да се насочи вниманието към универсалността на тази форма на изкуството, да се прескочат всички политически, културни и етнически бариери и хората да станат помежду си по-близки – с един общ език – този на танца.
За 2010 г. Церемонията, организирана от Световния танцов алианс, ITI и танцовия комитет включва няколко танцови представления в ЮНЕСКО в Париж в присъствието на автора на международното обръщение – известният аржентински танцьор Хулио Бока.

Ето какво е неговото послание към всички, които са посветили живота си на танца, към онези, които благоговеят пред най-изящното изкуство и към онези, които никога не са се докосвали до танцовата магия
„Танцът е дисциплина, работа, учение, комуникация. С него, заменяме думите, които другите не могат да разберат и създаваме един универсален език, познат на всички. Танцът ни дава удоволствие, прави ни свободни и ни дава утехата, че ако ние, хората не можем да полетим като птици, с танца се приближаваме към небето, към свещенодействието, към безкрайността.
Танцът е възвишено изкуство, различно всеки път – толкова много, колкото правенето на любов, в края на всеки спектакъл, той оставя сърцето ни да бие много силно в очакване на следващия път.”

Julio Bocca

Оперно-филхармонично дружество Пловдив се присъединява към световните празници на танца с атрактивна и богата концертна програма. Специален гост на балетната галавечер в Пловдив е балет АРАБЕСК. Трупата ще изпълни няколко ярки дуети и фрагменти от своите най-успешни танцови спектакли „Двойнственост”, „Кармина Бурана”, „Акварели” и авторския спектакъл на Николай Илиев – „В ритъма на самбата”. Солисти и балет на ОФД Пловдив ще представят специални изпълнения по музика на Шопен, вариации и фрагменти от балетите „Спящата красавица” от П. И. Чайковски, „Дон Кихот” и „Баядерка” от Лудвиг Минкус, „Есмералда” от Чезаре Пуни, „Корсар” от Адолф Адам. Като фойерверк в балетната гала ще бъде изпълнението на носителите на многобройни награди малки танцьори Хана Петкова и Петър Спасов от клуб за спортни танци „Алекс”-Пловдив.

Цени на билетите 8, 10, 12, 15, 20 лева
Билети на касата на Концертна зала, площад „Централен” №1, Пловдив, тел. 032 62 55 53 On-line http//www.eventim.bg, http//www.ticketsbg.com, http//www.ticketstream.bg

Международен ден на танца
Балетна галавечер

Програма

Фредерик Шопен – Полонез – дефиле

П. И. Чайковски – Спящата красавица – Червена шапчица и вълк
хореография Мариус Петипа
Изпълняват Марина Белева и Николай Сарафов

П. И. Чайковски – Спящата красавица – Котка и Котарак
хореография Мариус Петипа
Изпълняват Красимира Геновска и Здравко Омайски

П. И. Чайковски – Спящата красавица – Скъпоценни камъни – Злато, Сапфир, Сребро, Брилянт
хореография Мариус Петипа
Изпълняват Петя Димова, Елена Кучкова, Мая Лачева, Галина Гешева

Акварели – Фрагмент
музика Николо Паганини – Andante in mi maggiore, “La Campanella” Rondo
Хореография Анна Донева, костюми Цветанка Петкова-Стойнова
Изпълняват балет АРАБЕСК

Лудвиг Минкус – Баядерка – Вариация на Гамзати
хореография Мариус Петипа
изпълнява Петя Димова

П. И. Чайковски – Спящата красавица – Вариация на Аврора от Първо действие
хореография Мариус Петипа
Изпълнява Елена Кучкова

Карл Орф – КАРМИНА БУРАНА – Дует
хореография Боряна Сечанова, художник на костюмите Цветанка Петкова-Стойнова
Изпълняват Даниела Иванова и Асен Наков – БАЛЕТ АРАБЕСК
Английски валс
Изпълняват Хана Петкова и Петър Спасов – Клуб за спортни танци „Алекс”-Пловдив

Лудвиг Минкус –Танго
хореография Чабукиани, адаптация Силвия Томова
Изпълняват Ирина Панова и Галина Гешева

Чезаре Пуни – Есмералда – Вариация
Хореография Мариус Петипа
Изпълнява Петя Димова

Лудвиг Минкус – Дон Кихот – Вариация на Китри
Изпълнява Елена Кучкова

Серджо Мендес – Ел Ритмо де ла Сангре
Хореография и изпълнение Николай Илиев – БАЛЕТ АРАБЕСК

Ча – Ча
Изпълняват Хана Петкова и Петър Спасов – Клуб за спортни танци „Алекс”-Пловдив

Астор Пиацола – ДВОЙНСТВЕНОСТ
Хореография: Лиз Лий (Великобритания), художник на костюмите Цветанка Петкова-Стойнова, репетитор Олеся Пантикина
Изпълняват БАЛЕТ АРАБЕСК
Ангелина Гаврилова,Александра Саввова, Даниела Иванова, Константина Ханджиева, Криситне Енков, Марина Попова, Теодора Друмева, Асен Наков, Николай Илиев, Петър Петков, Станислав Димитров, Чан Тхе Чунг

Сподели в: