Правила за пролетно почистване в район "Лозенец"

Няколко седмици преди Великден, по традиция, започваме пролетно почистване – у дома и пред къщите и блоковете си. Ето какво съобщи район "Лозенец" в София за началото на кампанията и изхвърлянето на различните отпадъци.

"Тази година кампанията „Пролетно почистване” ще започне на 25 март. Официалният старт ще бъде даден 11:30 часа в градинката на пл. "Журналист", като начало на добрите инициативи ще поставят децата от 120 ОУ „Г. С. Раковски". Те ще монтират, специално изработени от тях, хранилки за птички.

Тази година кампанията се провежда от 25 март до 9 април под надслов "Великденско почистване на града ни" и от 16 май до 22 май под надслов "За едно по-чисто лято".

Нека както всяка година, се включим в почистването на нашия район, квартал, улица или градинка и да бъдем съпричастни към опазването и поддържането им.

Отново ви напомняме, че изхвърлянето на растителни и едрогабаритни отпадъци в контейнерите за битов отпадък е строго ЗАБРАНЕНО!

Приканваме ви, при нужда да поставяте растителните и едрогабаритни отпадъци до контейнерите за битов отпадък, по възможност съобразено с графика за извозване на едрогабаритните отпадъци, а именно:
Всеки вторник: КАРЕ: бул. „Евл. и Хр. Георгиеви”, бул. „Драган Цанков”, бул. „Черни връх”, бул. „Арсеналски”, бул. „Джеймс”Баучер”
Всеки четвъртък: КАРЕ: бул. „Джеймс Баучер”, ул. „Богатица”, ул. „Козяк”, ул. „Хенри Ибсен”, ул. „Сребърна”, бул. „Черни връх”
Всяка събота: КАРЕ: бул. „Симеоновско шосе”, Околовръстен път, бул. „Черни връх”, ул. „Филип Кутев”.

Още за кампанията от Столичния инспекторат:

Почистването се отнася за обществени територии – междублокови пространства, детски и спортни площадки, паркове, градини, сервитути на пътни артерии.

"Великденско почистване на града ни" – от 25.03 до 09.04.2015 г. ще се почистват частни имоти, прилежащи територии към жилищни сгради, еднофамилни къщи, дворове, паркинги, държавни и общински учреждения, паркове, детски и спортни площадки, градинки, междублокови пространства, затревяване на зелени площи и др.

"За едно по-чисто лято" – от 16.05 до 22.05.2015 г. – обхваща възстановяване на пейки /подмяна на счупени летви/ и боядисване на същите в градинки и паркове; затревяване на зелени площи; залесяване на територии с дървета, нискостеблени храсти и цветя, затревяване на зелени площи и др.

Освен почистване, в кампанията ще се реализират и други дейности с доброволци и дарения като: боядисване на ел. стълбове с антиплакатна боя; изграждане на дъждоприемни отоци; възстановяване и боядисване на пейки; почистване на изоставени ръждясали табели по стълбове; почистване на графити и свастики по стените на фасадите на сгради и обществени места; засаждане на цветя, нискостеблена растителност и дървета в градинки, паркове и междублокови пространства.

Важно е да знаем:

  • Да не изхвърляме отпадъците, събрани от почистването на тавани, мазета, общи части на сгради, в контейнери за битови отпадъци и разделно събиране на отпадъци от опаковки.
  • Събраните от почистването отпадъци да се поставят в чували до контейнери за битов отпадък.
  • Да не изхвърляме строителни отпадъци от ремонтни дейности или строителни площадки в контейнери за битови отпадъци и разделно събиране на отпадъци от опаковки.
  • Да не изхвърляме опасни отпадъци в контейнери за битови отпадъци и разделно събиране на отпадъци от опаковки.
  • Да не изхвърляме излязло от употреба електрическо и електронно оборудване в контейнери за битови отпадъци и разделно събиране на отпадъци от опаковки.
  • Да не кастрим, режем, премахваме клони на дървета и храсти без разрешително от Районната администрация.

Сподели в: