Правилата на ергенския живот – само на кино

На 19 февруари, от 18.00 ч. в Дома на киното ще се прожектира "Правилата на ергенския живот" – предполедният филм от документалната програма Хот Док. Входът е свободен.
 

България-Норвегия-Финландия, 2011, 75 мин.
Режисьор: Тонислав Христов
Сценарий: Тонислав Христов и Каарле Ахо
Със: Зоран Атанасов, Радост Димова, Християн Димов, Тонислав Христов, Кирил Йовчев
Оператор – Петер Флинкенберг
Музика – Петър Дундаков
Продуценти – Каарле Ахо и Мартичка Божилова
Продукция – Making Movies Oy, AGITPROP, Bulgarian National Television

 Да си над тридесет и без брак е кризисна ситуация. Но не за „нежния“ пол. Изненадващо филмът се фокусира върху преживяванията на четирима млади мъже – трима българи и един македонец във Финландия. Те живеят в страна с висок жизнен стандарт, успешни са професионално, но ергенският живот се е превърнал в тежест за тях. Какво правят мъжете, оказали се в подобно положение? Фитнес, он-лайн запознанства, курсове по танци, бадминтон – всичко възможно, за да срещнат любовта. Приятелството им помага да не се отказват след серия от провали и комични ситуации.

В продължение на една година камерата незабележимо следва героите, избягвайки „риалити“ ефекта, а непредвидените събития съставляват завършената драматургия на филма в отлично балансирано монтажно темпо.

Противно на балканските културни особености, младите мъже не се срамуват да разкрият на екран най-съкровените си спомени, да плачат и да се смеят. Режисьорът на филма Тонислав Христов постига тази непосредственост като всъщност заснема себе си и приятелите си, когато раздялата ги сполетява.

Сподели в: