По кината още два нови български филма

Новата романтична комедия „Цахес“ с премиера на 25.11.
На 25.11. по родните кина тръгва новият български филм „Цахес“ на Анри Кулев. Романтичната комедия е инспирирана от приказната атмосфера на Хофмановите фантазии. Режисьорът на филма има огромен опит в анимацията и сценографията, и това си личи в почти всяка сцена.                      

Продукция на: „Кулев Филм“ в копродукция с Камера, с  подкрепата на Национален Филмов Център и програма Media.
Разпространява: „А Плюс Синема”
Премиера по кината: 25.11.
Режисьор: Анри Кулев
Сценарий: Христо Ганев
Художник костюми: Марта Миронска (най-добър художник на костюми за филма „Цахес“ според Наградите на Българската филмова академия за 2010 г.)
В главните роли:  Стоян Алексиев, Касиел Ноа Ашер, Захари Бахаров, Виолета Марковска, Емил Котев, Ивайло Христов, Явор Бахаров, Любомир Петкашев, Мая Новоселска, Христо Мутафчиев, Пламен Димитров, Малин Кръстев, Петър (Чочо) Попйорданов, Мариян Бозуков, Павел Попандов и др.

Историята:
В средата на голям съвременен град, затрупана отвсякъде с бетон и стъкло, като по чудо е оцеляла малка антикварна книжарничка.Собственикът и неколцината посетители, верни приятели, удивително напомнят на някои Хофманови герои. Действието се пренася от наши дни – в миналото и обратно, гмуркайки се в паралелните светове на реалното и вълшебното.
Състрадателната фея Розабел подарява на малкия нещастен Цахес три вълшебни червени косъма, а с тях и чудното свойство да бъде харесван и да му се  приписват всички добри дела, свършени от хората около него. А това, в княжеството на младия княз Пафнуциус, може да обърка много неща. Например – любовта между студента Балтазар и прекрасната Кандида, дъщеря на професор Терпин, или кариерата на младия Пулхер, или живота на министъра на външните работи Барон фон Мондщайн. Но слава богу, духът на Просвещението още не е успял да прогони от княжеството всички феи и магьосници. Тук все още е великият маг доктор Алпанус, който в една професионална (и любовна) битка сразява феята  Розабел и възстановява естествения ход на  нещата –  всичко трябва да се развива по пътя, предначертан от Природата.

Романтична драма с Калин Врачански с премиера на 16.12.
Още нещо за любовта“  е един филм за чудото на любовта

Режисьор: Магдалена Ралчева
Режисьорката е завършила кино и телевизионна режисура в НАТФИЗ „Кр.Сарафов” през 2005г. Автор е на три късометражни и поредица от документални филми. Новелата й „Наемателят” е отличена със специалната награда на АRT-TV Сърбия през 2008 г.
Сценарист: Георги Данаилов
Оператор: Александър Лазаров
Композитор: Божидар Петков( Награда за най- добър композитор на Българската Филмова Академия за музиката към филма „Още нещо за любовта” 2010 г. )
Художник: Владимир Лекарски
Художник по костюмите: Марта Миронска (Награда за най-добър художник на костюми на Българската Филмова Акадекмия за филмите  „Още нещо за любовта“ и „Цахес” 2010 г.)
Продуцент: Станимир Трифонов – Филмова Студия „Време”
В главните роли: Калин Врачански, Симеон Лютаков, Сепиде Делфоруз, Мария Статулова, Велко Кънев, Йосиф Шамли, Димо Алексиев
Филмът има награда за най-добър оператор на 14-тия Международен Бердянски филмов фестивал в Украйна.
 
Историята:
„Още нещо за любовта“ е по действителен случай. Историята  на филма ни пренася в 1945 г., когато младият д-р Иван Руменов, асистент на разстреляния от Народния съд  проф. Александър Станишев ( известен учен, хирург , създател на новата българска  клинична хирургия, министър на вътрешните работи и народното здраве), е интерниран във Варна.
Там той се запознава  с арменеца фотограф Дикран, любимец на целия град.Чрез Дикран д-р Руменов преоткрива истинското приятелство и радостта от живота. За беда Дикран претърпява злополука и състоянието му е критично.Лекарите не дават никаква надежда за живота му. Тогава в болницата се появява красива жена, която настоява да се омъжи за Дикран, независимо от безнадежното му състояние…

Сподели в: