Появи се идеята за първия литературен флашмоб у нас

Флашмоб е едно интересно явление, появило се преди няколко години за първи път в Манхатън. Явлението представлява събиране на хора на публично място, на което за кратко време някой от тях чете на глас част от книга или прави друго действие, свързано с творби на изкуството.

Най-често флашмоб са поредица внезапни, кратки литературни четения, на които всеки чете на глас пред случайни минувачи (по площади, в метрото, из улици, в сгради). Не е нужно да сте автор на това, което четете. Не е нужно въобще да пишете поезия или проза. Трябва просто да прочетете на глас нещо, което ви харесва.

Всеки път ще бъде обявяван точен час и място (засега обявата ще е само във Фейсбук). Хората, които ще участват, не е нужно да се познават. Няма да има възможност за закъснение, защото цялото четене общо продължава до 5 минути. Започва някой от организаторите и верижно, един по един, се включват всички желаещи, за да се достигне до точката на всеобщо едновременно четене. Накрая участниците се разотиват като непознати. Четеш и заминаваш!

Който желае, трябва да дойде с най-много една страница текст, която се оставя на мястото след четенето. На страницата е добре да има следното описание:
– “Градски четения” (литературен флашмоб)
– датата и конкретното име на събитието
– името на автора и произведението.

Сподели в: