Почистване на Рила – от 31 август до 6 септември

За 17-та поредна година „За Земята” организира почистване на защитени територии. И тази година доброволческата инициатива ще се проведе на територията на Национален парк „Рила“, в периода 31-ви август – 6-ти септември, но този път в неизследвани и по-трудно достъпни територии.

До момента има над 50 души, заявили участите за включване в инициативата от цялата страна, a срокът за записване е удължен до 23-ти август, неделя. Желаещите трябва да попълнят следния формуляр: Google форма на сайта на "За Земята".

Както и през последните години, благодарение на големия брой участници, чистенето ще бъде на три различни места. Ще бъдат обособени два, т.нар. лъча, които накрая ще се съберат на трето място. Част от групата ще чисти в района на хижа Мусала и по-трудно достъпните заслон Ледено езеро и връх Мусала.

Втората част от групата ще бъде в района на хижа Белмекен, където досега не се е провеждала подобна акция. След тридневно почистване на тези места, двете групи ще се съберат на хижа "Заврачица", чийто район също ще бъде обстойно изследван за отпадъци.

Ежегодната кампания се осъществява изцяло благодарение на дарения и доброволци – средствата биват набирани чрез дарения от хора, подкрепящи инициативата и „продажбата“ на тениски, канчета, торбички.

Участниците в самото чистене заплащат такса участие от 10 лв., която отива във фонда за набиране на средства за следващото почистване 2016. Срещу тази сума всеки участник получава тениска или кърпа за глава, с осигурена безмесна кухня по време на цялото събитие.

Идеята на дългогодишната кампания „Боклука в раницата” е не само да почисти скрития под камъните и между клековете отпадък, но и да събуди едно по-отговорно отношение към планината и природата. Основното правило, което всеки турист се приканва да следва, е да прибира всички вече празни опаковки обратно в раницата си, тъй като в планината всеки сам е отговорен за отпадъка си.
Но още по-важно е да консумираме по-умерено и според нуждите си.

Един от основните проблеми на хижите е използването на пластмасова посуда за еднократна употреба, която често бива изгаряна в печките, отделяйки високо токсични вещества в чистия планински въздух. Решението – носете си собствени съдове и прибори. Тази година, кампанията се осъществява със съдействието на Дирекция на НП „Рила”, Туристическо дружество „Рилски турист”, хижите Мусала, Белмекен и Заврачица, заслон Ледено езеро и Метеорологична станция на връх Мусала, както и Roo'bar, бар
Яйцето, Barfly, магазините Стената, Zajo и Outsider.

Повече информация
Кристиян Найденов
k.naidenov@zazemiata.org
тел. 0879918884
www.zazemiata.org

Сподели в: