Почина световноизвестната руска артистка Нона Мордюкова

Народната артистка на СССР Нона Мордюкова, позната на българските зрители най-вече от филма "Диамантената ръка“, почина на 83-годишна възраст в Москва, предаде ИТАР-ТАСС.

"Няколко часа преди смъртта й разговаряхме с нея. Тя каза, че се чувства добре.", споделя пред руски медии сестрата на артистката – Наталия Викторовна. Тя припомня, че Нона Мордюкова е страдала от много заболявания, най-сериозното от които е диабетът. "Много се измъчи, но до последно продължаваше да репетира, измисляше роли за себе си и мечтаеше как ще ги изиграе. Тя просто живееше с кинематографията", допълва сестра й.
 
Нона Мордюкова  е родена на 25 ноември 1925 г. в Донецка област. През 1950 г. завършва ВГИК и започва работа като театрална актриса. Наградена е със Сталинска премия за ролята си на Уляна Громова във филма на режисьора Сергей Герасимов "Млада гвардия“. Тя се е снимала в над 60 филма. Най-прочутите й роли са в "Комисар“, "Диамантената ръка“, "Мама“, "Млада гвардия", "Война и мир" и др.

Награждавана е с орден "За заслуги към отечеството", трета степен, за голям личен принос към развитието на киноизкуството. На нейно име е наречена малка планета.
 
Нона Мордюкова е включена е сред 10-те най-изявени актриси на ХХ век в английската енциклопедия "Кой кой е".

Сподели в: