Почина руският писател Александър Солженицин

Снощи на 89-годишна възраст почина руският писател, публицист, поет, общественик и лауреат на Нобелова награда Александър Солженицин.  ИТАР-ТАСС съобщава, цитирайки сина на покойника Степан, че  Александър Исаевич е издъхнал в дома си. Причина за смъртта му е остра сърдечна недостатъчност.

Александър Солженицин боледувал отдавна, но до последния си дъх се занимава активно с творческа дейност. Той стана популярен благодарение на литературните си произведения, в които засяга най-острите обществено-политически теми.

Солженицин прeдизвика сензация в целия свят с книгата "Архипелаг Гулаг", в която разказа за съветските наказателни лагери. Ръкописът беше тайно изнесен от СССР и издаден през 1973 г. в Западна Европа и в САЩ.

През 2007 г. някогашният дисидент и изгнаник бе удостоен за творчеството си с висшето руско правителствено отличие – Държавната награда на Руската федерация. Обявявайки наградата, председателят на Руската академия на науките Юрий Осипов нарече Солженицин "автор на творби, без които е немислима историята на ХХ век".

Сподели в: