Почина Ингмар Бергман

Днес 30 юли 2007г. на 89-годишна възраст почина големият шведски кинорежисьор, сценарист и актьор Ингмар Бергман.Той е една от ключовите фигури на модерното кино. Името му стои редом до най-големите гении, като Федерико Фелини, Акира Куросава, Луис Бунюел, Микеланджело Антониони.

Много от най-известните му филми ще останат в историята на киното, като образци на съвършено владеене на режисьорското майсторство. Личният живот на Бергман също е наситен. Той се жени пет пъти и е баща на 8 деца.

Характерно за творчеството му е нова и визуално неповторима образност, дълбок психологизъм, метафизика и емоционална интензивност. Всичко това му придава неподозирана мощ и въздейственост. "Седмият печат", "Поляната с диви ягоди", "Персона", "Фани и Александър" наред с още много други филми, театрални и телевизионни постановки, литературни текстове отразяват душевността, изтънчената чувствителност и експлозивното въображение на Бергман. Нека го оценим по достойнство като едно от най-интересните явления не само в кино историята, но и в историята на културата изобщо. Поклон пред светлата му памет.

Сподели в: