Почина Вили Казасян

В събота почина Вили Казасян – композитор, диригент, аранжор, пианист.

Дебютът му като музикант и композитор е  през 50-те години – като пианист в прочутия Джаз на младите.
Започва да свири на пиано в оркестъра на Сатиричния театър и по това време основава комбо състава "Студио 5". В групата са и саксофонистът Дечко Делчев, китаристът Божан Хаджиев, басистът Любомир Борисов – Камилата.

Над 35 години името на Вили Казасян се свързва с Биг Бенда на Българското национално радио, чийто диригент и ръководител беше. Голям е и приносът му за първите стъпки и развитието на фестивала "Златният Орфей", както и на телевизионния конкурс за естрадни песни "Мелодия на годината". Той е инициатор и организатор на радиоконкурса "Тромбата на Вили", далечен предшественик на днешните риалити тв предавания.

Вили Казасян е автор на десетки песни и инструментални пиеси. Негови композиции изпълняват почти всички популярни групи и певци, както и някои актьори. Освен за телевизионния сериал "Неочаквана ваканция" (1981 г.), откъдето е "Детство мое", обявена в радиодопитване за най-любима детска песен, той е автор на музика и за филмите "Малкият Содом", "Тази хубава зряла възраст", "Ян Бибиян", "Горски хора", Горещи следи", "Човек на паважа" и др. Пише също музика за театрални спектакли, телевизионни и радиомюзикъли.

Опелото ще бъде днес от 11:00 часа в църквата "Св. Седмочисленици".

Сподели в: