Поход за климата в София

На 15 май, в 18:00 ч. от „Попа“ (ул. „Граф Игнатиев“ и бул. „Патриарх Евтимий“), София, България природозащитници ще тръгнат на символичен Поход за климата.

Поводът е 15 май – Световният ден на климата. Климатичните промени през последните десетилетия принудиха и световните лидери да признаят нуждата от мерки за решаване на този глобален проблем. Между 30 ноември и 11 декември 2015 г. в Париж се организира среща на върха по Рамковата конвенция на ООН за промените в климата. Искаме да отправим ясно послание към нашите и световните политици, които ще присъстват на срещата.

В резултат от зависимостта на икономиките ни от въглеродни енергийни източници (петрол, газ, въглища и др.) температурата на планетата се повишава. Последиците от това ще са драматични. Топенето на ледниците ще повиши нивото на световните океани, ще изчезнат цели крайбрежия. Ще се променят валежите, ще зачестят засушаванията и ураганите, половината човечество ще страда от недостиг на вода и земя за поминък. Ефектът върху хората, особено най-бедните, ще е липса на препитание и загуба на традиционни територии. Това ще има сериозни социални последици и ще увеличи регионалните конфликти, както и броя на бежанците от природни и човешки катастрофи.

В България също вече виждаме проявленията на климатичните промени. Обилните наводнения унищожиха домове и отнеха човешки животи. Въздухът ни е сред най-мръсните в Европа, а големи замърсители са недосегаема собственост на олигарси. Не на последно място, горите ни са подложени на масови сечи. Незаконното обезлесяване променя ландшафти и унищожава екосистеми. Почвата ерозира, създават се нови свлачища и условия за още повече наводнения. А държавният контрол липсва точно там, където има нужда от него. Заради нечия мимолетна облага България пилее безценно природно богатство, трупано хилядолетия, за да се превърне просто в дървен материал. В глобален план това е и нашият принос към климатичните промени на планетата. И наред с цялото човечество ще платим сурова цена за безотговорността си.

Затова, заедно с милиони хора по целия свят, се обръщаме с призив към нашите и световните политици, които ще се срещнат в Париж. Трябва да се постигне споразумение, което да е обвързващо за всички държави по света. Ако за пореден път то не стане факт, сме заплашени от може би най-драстичните промени в историята на човечеството. Настояваме българските представители в Париж да работят активно за осъществяването на такова споразумение.

Отправяме към българските управляващи и специално предупреждение. Ако не вземат спешни мерки срещу дървената мафия, ние ще им потърсим отговорност.

Затова излизаме на поход за българската гора, на поход за планетата, на Поход за климата!

Сподели в: