Посолство на Испания и Джаз Плюс представят: Хорхе Пардо в Летния театър на Варна на 20 август

Хорхе Пардо (саксофон, флейта) е един от най-прочутите испански музиканти – свирил дълги години в групата на Пако де Лусия, партнирал си с имена като Чък Къриа, Камарон де ла Исла, Томатито и Чано Домингес – той умее да проектира своето изкуство в разнообразна стилова среда, а името му е органично свързано с оформянето на съвременното лице на иберийския джаз и вливането му като мощна вълна в обновеното лице на фламенкото от 70-те години до днес.  

С повече от 150 концерта на година, 20 самостоятелни диска зад гърба си и участия в множество различнни проекти, Хорхе Пардо неслучайно бе награден в края на миналата година с отличието “Най-добър джаз музикант на Европа” и така стана първият испански музикант, носител на това признание.

Слушайте и гледайте избрани изпълнения на Хорхе Пардо тук

Хорхе Пардо започва да се занимава с музика от съвсем ранна възраст, като първо свири на китара, но много скоро е завладян от магията на духовите инструменти. Стартира силно с участия в групите на Педро Итуралде, Диего Караско, Мануел Солер. Скоро пътят му се пресича и с Пако де Лусия, като остава дълги години част от неговата група. В края на 70-те се запознава и с Камарон де ла Исла и участва в легендарния запис La leyenda del tiempo. Освен това сътрудничи и с млади артисти от школата Amor de Dios и така участва в създалото се течение Jovenes Flamencos. Това е времето, в което флейтата и саксофонът влизат в света на фламенкото и се превръщат в неразделна част от съвременния  му инструментариум. Хорхе Пардо неизменно присъства в много от филмите на забележителния режисьор Карлос Саура като Фламенко и Иберия, където се разкрива по непостижимо естетски начин лицето на съвременното фламенко-изкуство.

Най-новият му албум "Huellas" ("Следи") е запечатал ретроспективно траекторията на неговото изкуство до момента. В албума участват като гост-музиканти над 50 артиста от света на джаза и фламенкото – забележителни аристи като Хавиер Колина, Карелс Бенавент, Хосеми Кармона, но също така и много млади музиканти. С натрупан огромен опит от свирене в клубове, театри и концертни зали, музикантът оформя своя неповторим стил и специфично звучене, опирайки се на своята интуиция и безспорен талант. В албума се виждат отчетливо джаз и фламенко отпечатъците, с поглед отвън навътре към това синкретично изкуство и обратно. Тук се усеща силно фламенко чувство, поднесено от джаз музиканти, една отдавнашна среща, в която сякаш се разпалват стари спомени. Музика без време и място, с дълбочина и свежо звучене и трудно устоим ритъм.

Именно с тази възпламеняваща програма от "Huellas" ще имаме възможност да видим Хорхе Пардо на 20 август от 21:00 ч. в Летния театър във Варна. Той ще омагьоса своите почитатели в компанията на едни от най-добрите музиканти на Испаниякитариста Хосеми Кармона и перкусиониста Бандолеро.

Концертът на Хорхе Пардо и неговото трио се провежда с подкрепата на Посолство на Испания.

Билетите за концерта на Хорхе Пардо са на цени от 15 до 25 лв и са в продажба на касите на Летния театър и ДКС-Варна, в мрежата на Тикет Плюс и онлайн на www.ticketplus.bg.

Информация за концерта може да се намери и на:
специалния сайт за концерта
събитие във Фейсбук за концерта

Сподели в: