Последни събития от фестивала за изкуство в публично пространство „Западен парк”

Складовете на „Деспред“ на ул. Веслец 84 тази събота, 8 декември, ще отворят врати за първи път за едно безплатното парти, което закрива фестивала за изкуство в публично пространство „Западен парк“, организиран от фондация Credo Bonum в партньорство със Столична община. Докато в голямото хале ще се изявява диско откритието от Белгия – Villa, малкото, разположено точно до него помещение, ще се превърне в арена за множество алтернативни и инди български изпълнители. Първи ще представи своя аудио-визуален пърформанс YvesO още в 20 часа. След него ще се изявят с диджей сетове Darkprinz и Halojo, Space dUb jaMmers ще се представят лайв около 23 часа, а последен е аудио-визуалният проект на dkstrkt. Специално за визуалното изкуство в малкото хале с под от павета ще се заеме Нели Борисова, която се интересува живо от интерактивно изкуство, осветление, виджеийнг, анимация и дигитална намеса в градска среда. Събитието се организира от музикалната платфрома Djbook (www.djbook.bg).

Фестивалът „Западен парк” започна на 1 декември и ще продължи до неделя. В последните два дни деца от 4 до 10-годишна възраст ще имат възможността да се включат в детската арт работилница „Мечта”, организирана от Невена Виденова в ателие „Вълшебната къща на Ема”. В събота от 11:00 до 14:00 часа в шатрата на фестивала в Западен парк децата ще работят с природни материали – ще оцветяват жълъди, камъни, пръчки в цветовете на дъгата с акрилни бои. В неделя по същото време малчуганите ще използват тези материали, за да изобразят своите мечти върху пана с предварително подготвена основа. Целта на работилницата е чрез изкуство да се промени отношението към публичното пространство и то да се промени в едно по-приятно, чисто и красиво място за разходки и игри.

Друго събитие от фестивала, което ще се проведе в неделя от 16:00ч. в Западен парк и околните пространства, е „Паметник на Продан Марков” – хепънинг на скулптора Камен Старчев. Той е изработил няколко идентични бюста – гипсови портрети на ефемерния авангардист Продан Марков. Те се поставят по празните постаменти в парка и се откриват официално един по един.

Отново в неделя, между 15:00 и 18:00ч., ще се проведе и „Случка в Западен парк” – хепънинг от Добромир Иван с участието на Д-р Гатев и Дойчин Русев. Ето и историята: Върху няколко големи ламинирани черно-бели фотографии небрежно седи малка кафява мечка. На гърба си носи голяма глава на султански евнух. В горната част на чалмата има примус на който ври кафе. Един от участниците вари гъсто турско кафе. Втори раздава кафе, като пише по чашите имената на скъпи покойници: Руен Руенов, Франц Уест, Лушиън Фройд, Магда Абазова, Слона, Мерет Опенхайм…. Същият коментира и обсъжда с публиката днешната ситуация в изкуството. Трети участник е облечен в ориенталски костюм и свири етно джаз от Гоа на кларнета си. Проектът цели да разгледа противоречиви практики в пресичането или засичането на художественото с реалното физическо пространство.

Сподели в: