Последни новини за Киномания 2013 – нова локация и безплатни филми

Киномания 2013 приближава – любимият ни кинофестивал ще се проведе от 14 ноември до 1 декември с прожекции на 70 филма. Мотото на кинопанорамата тази година е "София посреща световното кино". Новостите са няколко:

Кулинарните филми имат нова локация – от зала "Мати" се местят в зала 3 на НДК. Повече за тях прочетете тук:
Три сладко-кисели филма на Киномания 2013.

Рубриката "Живот като на кино" включва биографични филми на значими личности, оставали отражение в историята и в нашата съвременност.

Най-краткият филм на Киномания 2013 е дълъг само 4 минути, но е с най-голям брой режисьори – 17 деца. Филмчето е аницационно, от "Компот колектив" и представлява анимирана българската азбука. Ще бъде показван преди всяка детска прожекция на фестивала.

Италианският културен институт ще зарадва любителите на класическото италианско кино с няколко филма на Фелини, всичките с вход свободен в кино "Одеон" и кино "Люмиер".

Особесно внимание заслужава документалният филмът "Да разкриеш Саломе" с режисьор Найо Тицин. Специалаен гост на двете прожекции ще бъде оперната прима Александрина Пендачанска.

Сред хитовете на Киномания 2013 са: "Синият е най-топлият цвят" на режисьора Абделатиф Кешиш, носител на Златна палма от тазгодишния фестивал в Кан, "Миналото" с Беренис Бежо, отличен в Кан за най-добра женска роля и руският "Огледала: Марина Цветаева" от официалната селекция на Московския кинофестивал, разказващ за една от най-трагичните и велики поетеси на ХХ век.

Киномания 2013 отдава почит към големите имена на съвременната българска култура с вечер, посветена на Рангел Вълчанов и изложба от черно-бели фотоси от професионалния му път, както и прожекция на документалния филм  "Индия завинаги".

Цените на билетите са от 10 и 12 лв., а за пенсионери и учащи – 8 лв. Прожекциите са в зала 1 на НДК, кино "Люмиер", "Одеон", "Дом на киното" и "Евросинема".

Киномания 2013 е част от Календара на културните събития на Столична община и подкрепя кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.

Прочетете още:
Шест детски филма на Киномания 2013
Филм за принцеса Даяна е в програмата на Киномания 2013

Сподели в: