Последните световни DJ шампиони един срещу друг на 17 декември

На 17 декември DMC Bulgaria организира среща на двамата последни световни шампиони в световното първенство за диджеи – DMC World DJ Championship. Световният шампион и шампион на Великобритания за 2008 година DJ Switch ще премери сили със световния шампион и шампион на САЩ за 2007 година DJ Shiftee. В тази битка за надмощие ще имаме рядката възможност да наблюдаваме висшия пилотаж в диджейството. В продължение на повече от 4 часа най-добрите в света ще споделят уменията си с българската публика над стиловете hip hop, funk, electro, b-more house, club hits и mashups в неповторимата атмосфера на клуб ЯЛТА – място с традиции и голяма роля в развитието на българската клубна култура.

DMC (Disco Mix Club) е основан във Великобритания през 1981 година от Тони Принс и стартира под формата на радио шоу. Идеята на създателя е популяризирането на нов стил в диджейството наречен търнтаблизъм (turntablism). Търнтаблизмът е изкуство, което представлява създаването на музика посредством звукоизвличане от грамофони и диджейски миксер. Терминът се налага през 1994 година за да дефинира разликата между диджеите, които просто пускат записи подреждайки ги по определен начин и тези, които чрез въртене на плочите върху грамофона с ръце и използвайки миксера създават нова музика. Тези изпълнения са уникални и практически е невъзможно да бъдат повтаряни. Всъщност грамофона се превръща в музикален инструмент.

През 1986 година DMC организира първото световно първенство за диджеи – DMC World DJ Championship, което се провежда ежегодно и се превръща в най-престижното състезание в диджейския световен елит. Принципът е провеждане на национални състезания, като шампионът представя страната си на световното първенство.

Името DMC World DJ Championship се свързва и с имената на много световноизвестни DJ-и, участвали в различни периоди от развитието на шампионата, като например DJ Jazzy Jeff, Carl Cox, Chad Jackson, Tony Vegas, DJ Q-Bert и много други.

* * *

Най-добрият български DJ участва на световните финали в Лондон

Сподели в: