”Последна есен” на София Илиева съчетава за първи път анимация с хайку

Две на пръв поглед съвсем различни вселени в изкуството – анимацията и хайку поезията се съчетават в новият филм на София ИлиеваПоследна есен”. Това е първият опит в страната ни за подобна симбиоза, а също и първият филм пясъчна анимация.

Черно-белият 4 минутен филм е за животът, въпреки, че самият той разказва за една смърт. Смъртта на любим човек, която обаче не прекъсва живота, само го откъсва в една паралелна вселена, в която той продължава вечно. Всеки един кадър е отделно хайку, отделна картина и емоция, които взети заедно образуват историята. Филмът завършва с хайку на Владислав Христов. Сценарият е на Георги Мерджанов, музика – Емилиан Гацов, монтаж – Стоян Тенев.

Създателката на филма София Илиева е родена през 1985 г. в Пловдив. Тази година се дипломира в НАТФИЗ Кръстьо Сарафов, специалност Анимация. „Последна есен“ е нейния дипломен филм. Участвала е с анимация в множество проекти, а така също със свои филми на фестивалите “Ранно пиле” (София), Златен кукер (София), Световен фестивал на анимационния филм (Варна), Аниматека (Словения) и др.

Премиерата на “Последна есен” ще бъде на тазгодишният 8-ми Световен фестивал на анимационния филм, който ще се проведе във Варна от 10 до 15 септември във Фестивален и конгресен център.

Сподели в: