„Последната кралица. Историята на Хуана Лудата“ от Кристъфър Гортнър

Книгите на Кристъфър Гортнър получават световно признание, като до момента са преведени на 21 езика и са продадени над 400 000 екземпляра. Историята, посветена на противоречивата личност на Хуана Кастилска, заляга в дебютния роман на автора, който бързо го отвежда по пътя към световната слава. Литературните критици са категорични, че и до днес тази книга е една от най-впечатляващите му творби. Завладяващ сюжет, гарниран с бурна страст, предателства, интриги и нестихваща жажда за власт – тази книга със сигурност ще оправдае очакванията на любителите на исторически романи.

За написването на романа „Последната кралица. Историята на Хуана Лудата“ авторът прави задълбочени исторически проучвания. В продължение на 6 години той изследва историческите факти, предприема няколко пътувания до Испания, следвайки „стъпките“ на Хуана Кастилска, за да открие липсващите парчета от историята. Първоначално Гортнър пише книгата от 3 л. ед.ч., но впоследствие той пренаписва историята от името на Хуана „сякаш тя му шепне в ухото“, превъплъщавайки се в нейната роля. Интересен е фактът, че за да влезе в образа на своята героиня и в тялото на жена, Гортнър използва някои необичайни способи – той взема от своя приятелка видео, показващо раждането на детето ѝ, а от друга – рокли от Ренесанса, с които обикаля дни наред в дома си, за да усети духа на епохата и маниерите на поведение. По време на пътуването през живота на Хуана авторът отвежда читателите от мрачното величие на испанския двор до блестящите и смъртоносни дворове на Фландрия, Франция и Тюдорова Англия.

Действието в романа започва през съдбоносната за Испания и за цял свят 1492 г., през която генуезецът Христофор Колумб открива Новия свят. Годината, през която на вековното владичество на маврите в Испания най-после е сложен край. Принцеса Хуана, най-надарената сред дъщерите на „католическите крале“ Исабел Кастилска и Фернандо Арагонски, открива очарованието на загубения свят на маврите, но може да му се наслаждава само за кратко – също като сестрите ѝ, и нея я очаква непознат съпруг и брачен съюз, сключен в името на интересите на Испания. В политическия си брак Хуана открива ревността и несъгласието, но също така страстта и любовта. До мига, в който поредица от трагедии я превръща в наследница на кастилския трон. Това е преломният момент, в който мъжете в живота ѝ започват да се домогват до властта, която ѝ принадлежи по право. И няма да се спрат пред нищо – да я държат затворена, да разпространяват лъжливи слухове, да прибягват до физическо насилие, за да се доберат до най-голямата от всички награди – трона на Кастилия. Равносметката е, че Хуана се превръща в последната кралица с испанска кръв, наследила трона на страната си. След смъртта ѝ Испания официално и безусловно преминава във владение на Хабсбургите – династията на сина ѝ, император Карл V.

Прочетете още:
Катерина Медичи – жената от плът и кръв отвъд легендата

„Тайната на Тюдорите“ от Кристъфър Гортнър

Сподели в: