"Последната банда" разиграва полицията

Годината е 1960-та. Четири хлапета, всички на 6-годишна възраст  – Симон, Боне, Максим и Мерл – се готвят да извършат първата си кражба: пилета от парка Шомон, които смятат да продадат на различни месари в Белвил.

Двадесет години по-късно, през 1981 г., те основават бандата на Белвил – “Измамниците”. Техният почерк е дегизировка и работа под прикритие в скъпите квартали и големи банки, които в последствие обират. Те се сливат с персонала, работят с клиентите. Нищо не е в състояние да ги спре, нито Жули – голямата любов на Симон, нито Клер – тяхната дъщеричка. Дълго време бандата крадци успява да убегне на зоркия поглед на полицията, но скоро се появява един различен представител на реда, Милан, който е решен да ги спре.

Ето какво казва за филма режисьорът Ариел Зейтун:
"Нямах желание да работя над филм за социалната средата. Не исках и история, в която персонажите са идеализирани. За мен беше интересно да намеря начин да придам форма на моите теми и интереси. В този ред на мисли, срещата с Андре Белайш беше решаваща.
       
Неговата лична история е много особена и мистериозна, както и неговите връзки с бандата на Белвил – това ми даде свободата да импровизирам, да създавам наново, да се потопя в този сюжет. В неговите разкази има много екшън, което не ме задължава да хиперболизирам. Андре е бил осъден на смърт на 24-годишна възраст, но успява да се укрие за десет години. Той е смятан за част от най-известната банда крадци през 80-те години, хващан с оръжие в ръка и отново вкаран в затвора. Но дори след излежаване на присъдата, той продължава да е влюбен в жената, която среща, когато е на двадесет, и да изпитва гордост от дъщеричката си –  неговият живот е сюжет за роман.

Главатар на бандата, той е изградил една фасада, една илюзорна външност, с помощта на която да навлезе в територията на съмненията, на страховете и опасенията, на изгубени мечти и приятелства, на смъртоносни ситуации. Въпроси без отговори, мрачни моменти…Това е добър материал за един сценарист, но филмът не е документален. Използвах фрагменти от различните версии на историята. Сценарият е отчасти вдъхновен от обвиненията на властите срещу Андре Белайш, обвинения, за по-голямата част от които той е признат за невинен.

Както винаги, легендата е по-интересна от самата истина.

Това, което запомних от нашите разговори, са елементите, които ме интригуват най-много: какво е да израснеш в лоша среда и как можеш да промениш съдбата си. Всичко зависи от това колко силно обичаш живота и как искаш да живееш.

Това е една история за най-популярната банда и трудностите, с които полицията се среща, за да залови членовете й”.

Премиерна дата в България: 5 септември 2008 г.
Производител: "EUROPACORP", "AJOZ FILMS"
Световен разпространител: "EUROPACORP"
Оригинално заглавие: “LE DERNIER GANG”                                                                                      
Националност: Франция
Световна премиера: 31 октомври 2007 г.                                                                                        
Времетраене: 2 часа 02 мин.
 
Режисьор: Ариел Зейтун 
Редактор: Дженифър Ож
Оператор: Себастиан Понткуто   
Художник: Джими Ванстийнкист
Костюми: Паскал Ару
Музика: Натаниел Мешали  
Сценаристи: Ариел Зейтун, Даниел Сен Амон, Лоранс Сиари.             
Продуцент: Еманюел Жаклин
Изп. продуцент: Оливие Глаас

В ролите : Винсен Елбаз, Жил Льолуш, Сами Буажила, Клеменс Поези.
                  

Сподели в: